logo
23/04
20/04
15/04
11/04
08/04
04/04
02/04
29/03
24/03
18/03
16/03
14/03
2 ...

Українці та поляки мають дати відсіч спробам підірвати взаємну довіру – Ніколенко

20-02-2024 14:23517

Українці та поляки мають дати відсіч спробам підірвати взаємну довіру – Ніколенко
Фото: Олега Ніколенка

Речник МЗС України Олег Ніколенко виступив із заявою, у якій засудив блокування польсько-українського кордону та антиукраїнські гасла з боку протестувальників.

 

Відповідну заяву він поширив у Фейсбук, коментуючи акції фермерів

«Блокування польсько-українського кордону, якими би гаслами воно не супроводжувалося, не має виправдання», – наголосив Ніколенко.  

«Наземні кордони залишаються важливими в умовах російської агресії. Дії польських протестувальників та окремих радикальних польських політиків підважують українську економіку та стійкість до відбиття агресії Росії.

Кордон Польщі та України — це і кордон ЄС. Він не має бути заручником будь-яких політичних інтересів», – додав він. 

У МЗС України також вважають неприйнятним агресивне ставлення зі сторони протестувальників до українців та українських вантажів, які перетинають польсько-український кордон.  

«Антиукраїнські гасла, які лунають на кордоні, підтверджують політично вмотивований характер акції. Її мета — провокування подальшого загострення двосторонніх відносин», – зазначив Ніколенко. 

За його словами, протестувальники жодним чином не згадують загрози, пов’язані із імпортом зерна та інших видів сільськогосподарської продукції з росії та інших країн. 

У МЗС закликали польську владу надати правову оцінку діям учасників акцій, забезпечити розблокування кордону та вжити заходів задля припинення антиукраїнської риторики, яка базується на безпідставних аргументах.

«В умовах зовнішнього випробовування надзвичайно важливо зберегти той рівень солідарності, який побудували Україна та Польща за останні роки. Українці та поляки повинні стати на захист добросусідських взаємин, дати відсіч будь-яким спробам підірвати взаємну довіру та поставити під удар безпеку наших держав», – наголосили у зовнішньополітичному відомстві України.

Як повідомляли, сьогодні польські фермери проводять загальний страйк, заблокувавши майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і пункти пропуску на кордоні з Україною.

У ДПСУ розповіли про ситуацію у пунктах пропуску

 

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news