logo
19/04
15/04
12/04
11/04
08/04
07/04
02/04
28/03
26/03
25/03
24/03
21/03
14/03
2 ...

«Я не вірю, що вони поляки»: генконсулка Польщі у Львові різко засудила протести на кордоні

21-02-2024 10:50793

«Я не вірю, що вони поляки»: генконсулка Польщі у Львові різко засудила протести на кордоні
Фото: Еліза Дзвонкевич

Генеральна консулка Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич засудила дії польських фермерів на польсько-українському кордоні і попросила вибачення у воюючої України.

Про це вона написала у Фейсбук, зазначивши, що більше не може мовчати.

«Я не можу вдавати, що не бачу цих дій, які ганьблять Польщу на польсько-українському кордоні. Вибачте, дорогі українські друзі. Те, що відбувається, не може бути справою рук моїх співвітчизників. Коли підлітком я дізналася, що під час Варшавського повстання 1944 року росіяни, які стояли по правий берег Вісли, не погодилися на посадку (для дозаправки) літаків союзників, які допомагали воюючій Варшаві, я подумала, що лише росіяни могли поводитися так ганебно», – зазначила генконсулка.

«Зрештою, призначена для повстанців допомога була раніше випадково скинута з цих літаків на околиці Варшави і опинилася в руках німців. Тоді, будучи підлітком, я була переконана, що тільки росіяни можуть спокійно дивитися, як стікає кров'ю інший народ... що ми, поляки, ніколи б не зробили подібного», – наголосила вона. 

За словами Елізи Дзвонкевич поляки просто не можуть такого робити: «Що сьогодні роблять «польські» фермери та перевізники? Я не вірю, що вони поляки... Справжній поляк ніколи не завдав би ножа в спину своїм сусідам, які борються за свободу. Йдеться не про вимоги, а про форму протесту. Ганьба і ганьба. ВИБАЧАЙТЕ воююча Україна, вибачайте…».

Як повідомляли, 20 лютого польські фермери оголосили загальний страйк, заблокувавши майже у 200 місцях по всій країні дороги, ключові вузли комунікацій і пункти пропуску на кордоні з Україною. Поляки погрожують блокувати кордон з Україною до квітня та не пропускати автобуси

У ДПСУ розповіли про ситуацію у пунктах пропуску. 

Речник МЗС України Олег Ніколенко виступив із заявою, у якій засудив блокування польсько-українського кордону та антиукраїнські гасла з боку протестувальників.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news