logo
26/04
2 ...

Медики Львова врятували двомісячну дівчинку, яка не могла дихати через кісту на язку

26-02-2024 12:25137

Медики Львова врятували двомісячну дівчинку, яка не могла дихати через кісту на язку
Фото: зі сторінки у Facebook

У Львові врятували двомісячну крихітку, яка не могла дихати і два тижні перебувала на апараті штучної вентиляції легень. Дихальні шляхи немовляти заблокувала кіста. Виконали складне втручання та успішно видалили новоутвір отоларингологи одразу двох лікарень Першого медоб’єднання Львова.

Про це повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова.

Веронічка з Тернопільщини народилася передчасно — на 37-му тижні вагітності. Перші три тижні життя дівчинка була цілком здоровою. А потім раптом — хрипи та ускладнене дихання. Тернопільські лікарі діагностували немовляті пневмонію і почали відповідне лікування. Проте Веронічці лише гіршало — стало складно ковтати та дихати.

Лікарі зробили КТ і виявили, що на корені язика дитини утворилася велика кіста — розміром 1 см 3 мм. Вона поступово росла. А це — ризик для життя. У будь-який момент крихітка могла задихнутися. Потрібно негайно видаляти новоутвір.

Для виконання операції дитину скерувати до Львова — у Лікарню Святого Миколая. Тут спеціалісти одразу провели Веронічці бронхоскопію. Поступово набряк горла у маляти почав збільшуватись — дівчинці ставало все важче дихати. Лікарям довелося ввести інтубаційну трубку, підключити крихітку до апарату штучної вентиляції легень та ввести у стан медикаментозної коми. За життя дівчинки боролась команда відділення анестезіології та інтенсивної терапії під керівництвом Ярема Безніско. Та перш ніж виконати термінову операцію з видалення кісти, лікарям довелося провести Веронічці переливання крові — через низький рівень гемоглобіну.

Задля порятунку крихітки спеціалісти Дитячої Лікарні Святого Миколая об’єднали свої зусилля з колегами Лікарні Святого Пантелеймона. Адже це доволі складне втручання — малесеньке дитя і відповідно — надто мале операційне поле. Та команда отоларингологів Тетяна Заброварна Олександр Євгенович та Вікторія Кожемяченко разом чудово впорались! Вони успішно видалили новоутвір та розблокували дихальні шляхи немовляти.

Крихітка вже повністю одужала і повернулася з батьками додому.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news