logo
27/04
26/04
25/04
24/04
23/04
21/04
2 ...

Франція та Молдова підписали оборонну угоду про оборонну співпрацю

08-03-2024 13:26373

Франція та Молдова підписали оборонну угоду про оборонну співпрацю
Фото: army.md

Уряди Молдови та Франції уклали двосторонній договір про співпрацю у царині безпеки та оборони.

Зокрема, 7 березня документ підписали молдовський міністр оборони Анатолій Носатий та міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню. Це відбулося в Парижі за присутності президентки Молдови Маї Санду і президента Франції Еммануеля Макрона. Про це повідомляють на сайті Міноборони Молдови.

Як зазначив  Макрона, така угода передбачає «відкриття найближчими місяцями постійної оборонної місії в Кишиневі» (офіс французького оборонного аташе). Він зазначив, що це лише перший крок.

Мая Санду подякувала Франції за підтримку суверенітету й територіальної цілісності Молдови, а також готовність допомогти з мирним врегулюванням Придністровського конфлікту.

За цією угодою, оборонні відомства обох країн розширять співпрацю в кількох сферах як на двосторонній основі, так і в межах міжнародних організацій.

«Підписана сьогодні угода значною мірою сприяє модернізації Національної армії. Зміцнення співпраці із зовнішніми партнерами є одним із наших стратегічних завдань, і Французька Республіка, з якою ми співпрацюємо понад 25 років, як і інші країни, є однією з країн, яка може допомогти нам досягти цієї мети», — заявив міністр оборони Молдови.

Також Макрон і Санду виступили із спільною заявою, у якій закликали росію «вивести свої сили, які незаконно розміщені на території Молдови».

У Парижі глави оборонних відомств також обговорили сучасний стан двостороннього співробітництва та перспективи активізації партнерства з метою підтримки стабільності та безпеки в регіоні, а також у світі. Міністр Анатолій Носатий подякував уряду Франції за допомогу Національній армії, а також за нещодавно надану матеріально-технічну підтримку.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news