logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

У Львові презентували сім історій захисників, волонтерів та медиків

11-03-2024 15:59228

У Львові презентували сім історій захисників, волонтерів та медиків

У Львові презентували документальний спецпроєкт «Обличчя війни».

Про це інформує НСЖУ.

Фільм представляли члени Національної спілки журналістів України – керівник проєкту, голова Правління ГО «Право та Справедливість» – Іван Рибак та журналістка, авторка й режисерка проєкту Діана Мосора. Об’єднаний Західноукраїнський Центр журналістської солідарності НСЖУ запросив до перегляду журналістів та студентів львівських університетів.

Сюжет кінострічки розповідає сім унікальних історій наших захисників, волонтерів та медиків, які пережили пекло кривавої та жорстокої війни й виживали в надлюдських умовах. Герої проєкту діляться власними переживаннями, емоціями та розповідають про глибоку віру в Бога, перебуваючи в тилу.

«Спецпроєкт «Обличчя війни» – це про стійкість, незламність, відданість та самопожертву. Кожна історія нашого героя є унікальною. І саме це є прикладом мужності та виявом глибинної любові до власної країни. Моя мета як журналіста писати про цю страшну сторінку історії і показувати справжні жорстокі реалії такими, якими вони є! Основне моє повідомлення до молоді: вільна, незалежна Україна «просто так» не дається. Саме такі історії вчать чому варто відмовлятися від усього російського та вбивати в собі байдужість, бо, як бачимо, ці фатальні помилки призводять до жахливих наслідків», – зазначає авторка проєкту Діана Мосора.

Після перегляду фільму усі охочі мали змогу познайомитися та поспілкуватися з героями сюжетів документального фільму «Обличчя війни» – Романом Дзівінським та Михайлом Чайковським.

«Опісля показу фільму були великі оплески, зал аплодував. Дуже хотілось, аби після перемоги хлопці повернулись і аплодували Вам за надійний тил, за підтримку, за розуміння. За 100 років у нас це вже третя війна, визвольне змагання, яке розпочалось ще на Майдані у 2013-му і триває до сьогодні. Ми обов’язково переможемо, але тільки тоді, коли тил і фронт будуть разом, будуть об’єднані, коли люди розумітимуть, що війна стосується кожного! Якби хлопці не зупинили ворога на сході, він був би тут. Потрібно доносити людям правду, показувати, що відбувалось і відбувається! Це те, що було! Це наша історія і її потрібно знати! Нам треба бути сильним, щоб на нас боялись напасти, нам треба бути розумними, щоб нас не обдурили!», – каже Роман Дзівінський.

Документальний фільм «Обличчя війни» відомий і за межами України. Команда громадської організації «Право та Справедливість» активно презентує фільм у містах Польщі, де зараз перебуває велика кількість українців. Автори прагнуть, аби про величезну боротьбу за незалежну Україну знав кожен.

Нагадаємо, Центри журналістської солідарності – це ініціатива Національної спілки журналістів України, що реалізується за підтримки Міжнародної та Європейської федерацій журналістів, а також ЮНЕСКО. Вона покликана допомагати представникам медіа, що працюють в Україні під час війни. Центри діють у Києві, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Запоріжжі, Дніпрі та надають журналістам організаційну, технічну, юридичну, психологічну й інші види допомоги.

Контакти об’єднаного Західноукраїнського Центру журналістської солідарності Львів-Чернівці – 097 907 97 02 (Наталія Войтович, координатор Львівського центру, Володимир Бобер – асистент), адреса: вул. Соломії Крушельницької, 5. 

ЮНЕСКО є спеціалізованою установою ООН з питань освіти, науки і культури. Вона робить внесок у мир та безпеку, сприяючи міжнародній співпраці в освіті, науці, культурі, комунікації та інформації. ЮНЕСКО сприяє обміну знаннями та вільному потоку ідей для прискорення взаєморозуміння. Вона є координатором Плану дій ООН щодо безпеки журналістів і проблеми безкарності, який спрямований на створення вільного та безпечного середовища для журналістів і працівників ЗМІ, зміцнюючи таким чином мир, демократію та сталий розвиток у всьому світі. ЮНЕСКО тісно співпрацює зі своїми партнерськими організаціями в Україні для надання підтримки журналістам на місцях.

Використані терміни та подання матеріалу в цій публікації не є висловленням будь-якої думки з боку ЮНЕСКО щодо правового статусу будь-якої країни, території, міста чи району або їхніх органів влади, так само як і ліній розмежування й кордонів.

Автор несе відповідальність за вибір і представлення фактів, що містяться в цій публікації, а також за висловлені в ній думки, які не обов’язково відповідають позиції ЮНЕСКО та не покладають зобов’язань на Організацію.

Leopolis.news