logo
26/04
25/04
24/04
2 ...

Володимир Коваль: Час подавати податкові декларації

19-03-2024 13:533879

Володимир Коваль: Час подавати податкові декларації
Фото: Володимир Коваль

Уже третій місяць у цьому році в Україні, і у Львівській області зокрема, триває Деклараційна кампанія – 2024.  Про її особливості та перші проміжні результати розповів начальник управління оподаткування фізичних осіб Головного управління Державної податкової служби у Львівській області Володимир КОВАЛЬ.

Володимире Богдановичу, Деклараційна кампанія – 2024 стартувала з 1 січня цього року і буде тривати до 1 травня. Упродовж цього періоду платники податків мають подати декларації про доходи, отримані за 2023 рік. Які категорії громадян повинні це зробити?

Так, деклараційна кампанія -2024 триває. До категорії громадян, хто повинен подати декларації, належать ті, хто отримав дохід у вигляді спадщини, що підлягає оподаткуванню; а також такі доходи:

  • дохід від надання майна в оренду;
  • іноземні доходи;
  • дохід від продажу автомобіля, що підлягає оподаткуванню;
  • дохід від продажу спецтехніки;
  • інвестиційний дохід тощо.

Окрім того, платники податків мають право подати Податкову декларацію з метою використання права на податкову знижку. У цьому випадку декларацію можна подати до 31 грудня цього року включно.

Яким способом можна подати декларацію?

Платник податків за вибором може подати податкову декларацію в один із таких способів. Він може подати особисто або уповноваженою особою; відправити поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання; а також засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Для зручності при поданні декларації в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації.

Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

Часткове автоматичне предзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про обʼєкти нерухомого чи рухомого майна.

Минуло майже три місяці Деклараційної кампанії – 2024 року. Розкажіть, будь ласка, про її проміжні результати за цей період? Чи є серед декларантів мільйонери?

За 2 місяці 2024 року до податкових органів Львівщини громадяни подали 4 650 податкових декларацій, що на 904 декларації більше, ніж за відповідний період минулого року.

З них доходи понад 1 млн грн задекларували 167 громадян.  Згідно з поданими деклараціями, громадянами-мільйонерами задекларовано, зокрема, такі доходи:

  • спадщину, дарування задекларували 77 громадян;
  • дивіденди, проценти, Дія Сіті, інші – 31 громадянин;
  • інвестиційний прибуток – 11 громадян;
  • продаж майна – 19 громадян;
  • іноземні доходи – 5 громадян;
  • оренда – 12 громадян.

Наскільки активно подають декларації громадяни, які здають майно в оренду? Які заходи вживає податкова, аби такі громадяни активніше декларували свої доходи?

З метою залучення громадян до декларування податкові органи Львівської області регулярно моніторять відкриті соцмережі та інтернет-майданчики щодо оренди нерухомості на предмет актуальних оголошень про продаж/оренду житлової нерухомості.

Результат моніторингу та надходження податків і зборів до бюджету області свідчать про те, що громадянами, які володіють житловою нерухомістю, та які здають її в оренду за посередництвом рієлторів, не сплачуються відповідні податки, що передбачено п. 170.1 ст. 170 Кодексу.

Зазначу, що особливості оподаткування доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду, емфітевиз), житловий найм (піднайм) встановлені п. 170.1 ст. 170 Кодексу.

Відповідно до п.п. 170.1.6 ст. 170 Податкового кодексу України суб’єкти господарювання, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану  з наданням  послуг з оренди нерухомості (рієлтори), зобовязані надсилати інформацію про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості до контролюючого органу за місцем своєї реєстрації в строки, передбачені для подання податкового розрахунку, за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Форму Інформації для рієлторів, яку вони зобов'язані надсилати до контролюючого органу, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2017 № 497, який зареєстровано у Міністерстві юстиції України 08.06.2017 за № 700/30568 (наказ № 497).

Головне управління ДПС у Львівській області неодноразово скеровувало листи суб’єктам господарювання – юридичним та фізичним особам, які провадять посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості, та які є членами Львівського об’єднання рієлторів, щодо подання Інформації, однак Інформація до контролюючих органів жодним із суб’єктів не була подана.

За січень – лютий цього року до податкових органів Львівської області громадяни подали 201 податкову декларацію, в яких задекларували дохід від надання майна в оренду, що на 157 декларацій більше, ніж за відповідний період минулого року.

Наскільки  активно у порівнянні з 2023 роком громадяни декларують доходи, отримані поза межами України? Чи зростає кількість таких осіб чи навпаки зменшується?

Упродовж  двох місяців цього року громадяни подали 52 декларації, в яких задекларували іноземні доходи. У той же час як за два місяці попереднього року таких декларацій було подано 63.

Однією з причин зменшення кількості поданих податкових декларацій із задекларованим іноземним доходом є те, що до Податкового кодексу України були внесені зміни, відповідно до яких громадяни – резиденти України, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу, та отримали у 2022 та 2023 роках доходи у вигляді допомоги від іноземних держав, їхніх державних фондів, а також від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність, звільнились від обов’язку подання податкової декларації, за умови, що не отримували інші доходи, які відповідно до положень Кодексу підлягають обов’язковому декларуванню.

Як ви уже згадували на початку нашої розмови, платники податків мають право подати податкову декларацію з метою використання права на податкову знижку. Хто може скористатися таким правом?

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом 2023 року витрати, підтверджені квитанціями, фіскальними чеками, а також копіями договорів, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

Щоб скористатись таким правом за підсумками 2023 року, необхідно до 31 грудня 2024 року подати до податкової інспекції за місцем своєї реєстрації податкову декларацію. Також слід долучити копії необхідних документів.

Хочу наголосити: якщо платник податку до кінця цього року не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2023  року, то таке право на наступний податковий рік не переноситься.

Податковим кодексом України визначено витрати, за якими фізична особа має право на отримання податкової знижки за результатами звітного року. Відтак за результатами 2023 року фізична особа має право на отримання податкової знижки на такі витрати:

  • частини суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом;
  • пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям;
  • суми коштів, сплачених за навчання;
  • страхових платежів за договорами довгострокового страхування життя;
  • суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій;
  • суми витрат на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини;
  • суми коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу;
  • суми витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла;
  • суми коштів у вигляді орендної плати, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Cкільки громадян Львівщини уже звернулося до податкових органів області за  податковою знижкою?

Станом на 1 березня 2024 року до Головного управління ДПС у Львівській області за податковою знижкою звернулося 2 438 громадян.

Найчастіше звернення пов’язані з податковою знижкою у зв’язку з витратами на навчання, страхові платежі, іпотечне кредитування.  

Що Ви хотіли б побажати нашим читачам на завершення розмови?

Звертаюся до громадян не зволікати із виконанням свого конституційного обов’язку і до 1 травня 2024 року задекларувати доходи, а до 1 серпня - сплатити відповідні податки. 

Розмовляв Маркіян Войтович, Leopolis.news