logo
27/04
26/04
2 ...

30 років жила зі зрощеними пальцями рук: у Львові прооперували жінку з рідкісним захворюванням

26-03-2024 13:55230

30 років жила зі зрощеними пальцями рук: у Львові прооперували жінку з рідкісним захворюванням
Фото: Перше медичне об’єднання Львова

Рідкісний синдром кисті, який зустрічається лише в 1 людини на 100 тисяч, змогли виправити спеціалісти Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова. Тепер жінка, яка вже давно в шлюбі, мріє нарешті одягнути обручку на безіменний палець.

Про це повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова.

Пацієнтка - 49-річна Леся Бучацька зі Львова. В дитинстві вона сильно травмувала обидві кисті внаслідок падіння. В 17 років, аби виправити наслідки травми, Лесю прооперували. Утім втручання, на жаль, було невдалим. В неї розвинулась та сформуваалсь важка патологія - безіменні та середні пальці обидвох рук заклякли, перестали розгинатися, а згодом і взагалі - зрослися. І лише зараз - 30 років потому - Леся наважилася довіритися лікарям.

За складну реконструктивну операцію взялися хірурги Лікарні Святого Пантелеймона.

Вони діагностували Лесі синдром Ерлеса Данлоса, тобто аномалія розвитку сполучної тканини. Лікарі пояснюють: внаслідок перенесеної травми у пацієнтки розвинувся та сформувався важкий дефект обидвох кистей. Рубці на долонях знерухомили 3-ті та 4-ті фаланги і з часом пальці, які зовсім не розгиналися, зрослися. Сучасні методики дозволяють виправити цю ваду.

«Аби відновити функцію кистей, наші хірурги провели складне втручання з використанням методики клаптя. Спершу медики звільнили м'які тканини від рубців та спайок, а далі взяли клапоть на променевій судині з власною м'якої тканиною пацієнтки і закрили ним дефект. Операція тривала 6 годин та минула успішно.

Нині на Лесю чекає тривала реабілітація, адже за довгі роки м'язи та сухожилля атрофувались. І, аби їх розпрацювати, треба щоденно займатися з фізичним терапевтом. А за місяць на неї чекає таке саме втручання на другій кисті. Жінка не стримує усмішки та тішиться, що зможе здійснити свою мрію - нарешті одягнути на палець свою шлюбну каблучку та вперше в житті зробити манікюр.

Дякуємо нашим лікарям Hnat Herych Stepan Kuchabskyi, які беруться за такі складні випадки і здійснюють мрії пацієнтів», - йдеться у повідомленні.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news