logo
30/04
29/04
28/04
23/04
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
2 ...

Християни західного обряду сьогодні відзначають Великдень

31-03-2024 13:17590

Християни західного обряду сьогодні відзначають Великдень
Фото: prm.ua

Сьогодні, 31 березня, християни західного обряду відзначають Воскресіння Ісуса Христа – Великдень – одне з найважливіших церковних свят року.

Про це пише «Главком».

Великдень вважається найсвітлішим, найважливішим святом весни й пов’язують його з Воскресінням Христовим, яке розкриває радість перемоги Божого Сина над смертю й вічним забуттям.

Дата свята обчислюється за місячним календарем і щороку змінюється. Однак Великдень завжди випадає на неділю. У католиків Великдень завжди настає раніше, ніж у православних вірян. Цьогоріч дата святкування випала на 31 березня.

Традиції свята

Увечері, напередодні свята, в храмах запалюють благодатний вогонь. Він символізує світло, що Божий син подарував людству. Великоднє богослужіння – це особливо урочистий процес: він починається або закінчується хресним походом. Священики оспівують жертву Христа, якого розіп’яли за людські гріхи, і закликають до життя за релігійними канонами. Під час вечірнього великоднього богослужіння в костелах запалюють пасхал – річну свічку храму. Вогонь від нього віряни розносять по домівках.

Католики готуються до свята постом, але він менш суворий, аніж православний: триває не так довго і більшість часу дозволяється вживати молочні продукти. До Паски віряни фарбують яйця, готують індичку, прикрашають стіл квітами та печуть солодкі кекси. Важливо відзначати Воскресіння Христове у сімейному затишному колі.

Цікавий символ свята – Великодній Кролик, який приносить яйця. За повірʼям кролик приносить до кожного дому корзинку з шоколадними смаколиками й ховає їх вдома чи на подвір’ї.

Що не можна робити на Великдень

·        Забороняється прибирати, прати, шити, в'язати, вишивати, важко працювати фізично.

·        Не можна конфліктувати, лаятися, пліткувати, бажати зла іншим.

·        Вважалося, що на Великдень не можна нудьгувати.

·        Не можна відмовляти у милостині.

Народні прикмети

·        Птахи сидять низько на деревах – до дощової весни.

·        Якщо на Великдень тепло і сухо – влітку буде великий урожай фруктів.

·        Чайки кричать низько – буде посуха влітку.

·        Дрозди співають – до гарної погоди.

·        Зоряна, ясна ніч на Великдень – слід чекати заморозки та похолодання.

Leopolis.news