logo
30/04
29/04
26/04
25/04
2 ...

Офіцеру, який подарував гранати помічнику Залужного, світить 15 років

18-04-2024 12:43533

Офіцеру, який подарував гранати помічнику Залужного, світить 15 років
Фото: САП

Працівники ДБР передали до суду провадження щодо офіцера з Апарату помічників Головнокомандувача ЗС України, який подарував гранати загиблому колезі Геннадію Частякову.

Як інформує ДБР, слідчі завершили досудове розслідування 29 березня 2024 року, після чого сторони захисту та потерпілих мали можливість ознайомитись з матеріалами справи. 

Військовий, якому на першочерговій стадії досудового розслідування повідомлялося про підозру у незаконному збуті бойових припасів (ч. 1 ст. 263 КК України), у той трагічний день передав загиблому вибуховий «подарунок» з гранатами на честь дня народження. 

При цьому він не попередив колегу про справжність гранат та не пересвідчився, що він та інші присутні у робочому кабінеті зрозуміли, що він дарує саме вибухові пристрої. 

Як наслідок, під час розпакування «подарунка» вдома одна із гранат вибухнула в руках Частякова, який був впевнений що це сувенірні чарки. Від отриманих поранень він загинув на місці, а його неповнолітній син отримав тяжкі тілесні ушкодження. 

Фігурант обвинувачується у привласненні та збуті боєприпасів, вбивстві через необережність та нанесенні тяжкого тілесного ушкодження через необережність (ч. 4 ст. 410, ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 119, ст. 128 КК України).

Санкція статей передбачає покарання за сукупністю кримінальних правопорушень у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років. 

Зазначимо, що офіцер з Апарату помічників головнокомандувача ЗСУ Олег Тімченко не визнає провину у вбивстві колеги Геннадія Частякова, при цьому поліграф підтвердив, що злого умислу підозрюваний не мав.

Нагадаємо, 6 листопада 2023 року ввечері у селі Чайки на Київщині від вибуху гранати в себе вдома загинув 39 річний військовий.  Його 13 річний син був шпиталізований із тяжкими пораненнями. Загиблий – Геннадій Частяков – працював помічником головнокомандувача Валерія Залужного.

За попередньою інформацією слідства, майор Геннадій Частяков висмикнув кільце подарованої гранати, спровокувавши трагічний вибух.

7 листопада підслідність у кримінальному провадженні було визначено Офісом Генерального прокурора за Державним бюро розслідувань.

У ДБР розглядали чотири версії.

ДБР завершило досудове розслідування наприкінці березня 2024 року.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news