У Самборі пройшла виставка «Дерев’яні церкви Бойківщини»

https://leopolis.news/post/16876/u-sambori-proyshla-vystavka-derevyani-cerkvy-boykivshchyny

27/02/2020

Закриття виставки супроводжувалось співом автентичного бойківського гурту «Лагівка», який зародився та діє при музеї 

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.  

Експозиція в музеї діяла з 19 грудня минулого року. На оглядини самбірчан та гостей міста Богдан Сікотовський представив 33 намальованих автентичних церков Бойківщини – Турківського, Старосамбірського, Сколівського, Самбірського та Дрогобицького районів. А всього  в творчому доробку маляра 126 полотен, які увійшли до повноколірної його книги «Дерев’яні церкви Львівщини». 

Це вже одинадцята персональна виставка Богдана Сікотовського за час творчого життя. Він свої малярні полотна з церквами експонував у Києві, Львові, інших містах. Роботи митця знаходяться в багатьох приватних зібраннях як в Україні, так і за кордоном.

Зазначалось, що темою дерев’яних церков, в яких чи не найбільше виражені національні риси архітектури та відчувається душа українців, наша історія, автор показує, яким неоціненним і неповторним багатством ми володіємо.

«А тому до таких пам’яток, – сказав Богдан Сікотовський, – слід ставитись дуже шанобливо, щоб зберегти та передати у спадок наступним поколінням». 

Довідка. Богдан Сікотовський народився на Тернопільщині. Закінчив механіко-математичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка. Живе у Львові. Багато років працював програмістом. Але вроджене вміння вслухатися в природу, вникати в кожен її рух і подих, бачити багатство і відчувати єднання кольору та світла – все це переросло в нього у серйозне захоплення живописом, у творче натхнення, а з роками стало невід’ємною потребою його життя. 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news