logo
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
02/02
30/01
28/01
17/01
2 ...

Сьогодні – Усікновення голови Іоанна Предтечі: історія, традиції та що не можна робити

11-09-2020 09:555950

Сьогодні – Усікновення голови Іоанна Предтечі: історія, традиції та що не можна робити
Фото: УНІАН

Сьогодні, 11 вересня, православна і греко-католицька церкви відзначають Усікновення голови Івана Предтечі – найбільш шанованого святого після Діви Марії.

Парафіяни в цей день дотримуються суворого посту, пише УНІАН.

Усікновення Іоанна Предтечі: історія свята

Вшанування пам’яті Іоанна Предтечі 11 вересня присвячене молитовній згадці події, описаній у двох Євангеліях, – хрещенню єврейського народу. Суть проповіді Предтечі полягала у духовному приготуванні народу до прийняття майбутнього хрещення водою і Святим Духом. Тоді на річці Йордан Іван Предтеча похрестив і самого Ісуса.

За біблійними переказами Іоанн Предтеча був родичем Ісуса Христа і народився на 6 місяців раніше за сина Божого. Він носив грубу одіж і харчувався диким медом та акридами; проповідувати почав у 30 років, коли почув голос Божий.

Іван Предтеча відверто і суворо викривав вади як простих людей, так і сильних світу цього. За це невдовзі поплатився.

Голову Іоанну Предтечі відрубали за бажанням дочки нечестивої Іродіади Саломеї, яка так підкорила царя Ірода своїм зухвальним танцем, що той пообіцяв виконати будь-яку її примху. Дівчина попросила голову пророка.

Іродіада, поглумившись над відсіченою головою святого, кинула її в брудне місце. Учні Іоанна поховали його тіло в Самарянському місті Севастії.

Відсічену голову Іоанна Предтечі поховали у посуді на Єлеонській горі. Пізніше її знайшов один з вірян, коли копав рів для фундаменту храму. Побоюючись наруги безбожників, чоловік закопав її у землю в тому ж місці, де знайшов.

Святий привидівся одному монаху, що прийшов поклонитись Гробу Господньому. Пророк розповів, де закопана голова. Відтоді християни стали святкувати Перше віднайдення голови Іоанна Предтечі.

Що можна і чого не можна робити на свято Усікновення

На Усікновення Іоанна Предтечі духівники радять дотримуватися суворого посту і ходити на богослужіння. З меню на день рекомендують виключити м’ясо, рибу, яйця і молочні продукти. Їжу можна приправляти тільки соняшниковою олією. Загалом, стіл 11 вересня має нагадувати частування для бідних.

Церква називає забобоном споживати їжу на блюді, де, мовляв, колись лежала голова пророка, та відмову від круглих і червоних плодів, які нагадують «голову Іоанна Предтечі».

У народі ж на свято Усікновення картоплю варили тільки у лушпинні, гарбузи пекли, хліб відламували руками через заборону різати ножем. Також цього дня уникали танців і пісень.

Увечері на свято православні та греко-католики зазвичай відвідують вечірні літургії та звертаються до святого вранці наступного дня.

Категорично не можна цього дня починати нові справи й зловживати алкоголем.

Leopolis.news