logo
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
02/02
30/01
28/01
17/01
2 ...

Вселенський Патріарх Варфоломій звернувся з листом до організаторів та учасників 13-го Екуменічного соціального тижня

04-10-2020 13:495096

Вселенський Патріарх Варфоломій звернувся з листом до організаторів та учасників 13-го Екуменічного соціального тижня
Фото: 5.ua

У своєму посланні архиєрей подякував організаторам, зокрема Інституту екуменічних студій, за обрану для дискусій важливу тему екології.  Нагадаємо, тема  онлайн-Форуму 13-й Екуменічний соціальний тиждень, який відбуватиметься з 7-го по 10-те жовтня 2020 року: «Почути крик землі: інтегральна екологія в дії». 

Цей захід організований Інститутом екуменічних студій Українського католицького університету у співпраці з Львівською міською радою та із залученням інших академічних інституцій, органів влади та громадських організацій.

Вселенський патріарх Варфоломій впродовж багатьох років є одним із лідерів біблійно-богословського осмислення питань збереження навколишнього середовища. Його екоініціативи сягають середини 80-их років минулого століття. Патріарх організував серію міжнародних і міждисциплінарних симпозіумів в Егейському (1995) та Чорному (1997) морях, вздовж ріки Дунай (1999), в Адріатичному (2002) і Балтійському (2003) морях, на ріках Амазонці (2006) та Міссісіпі (2009). Константинопольський патріарх наголосив на актуальності теми, яку піднімає 13-ий ЕСТ «Почути крик Землі: інтегральна екологія в дії». Питання екологічних викликів стоїть перед людством надзвичайно гостро, тому кожен повинен долучитися до цієї дискусії щодо «збереження ресурсів нашої планети та переміни на благо всім людям, а особливо “найменшим з його братів [та сестер]”, найбільш вразливим та відкинутим у нашому світі». Питання екології починає об’єднувати представників релігійних спільнот, влади і бізнесу, громадський та освітній сектор, усіх небайдужих.

Константинопольський архиєрей зауважив добру екуменічну ситуацію в Україні, де Церкви активно співпрацюють в різноманітних екологічних ініціативах та особливо радіє за «тісну співпрацю Православної Церкви України та Української Католицької Церкви». Варфоломій наголосив, що Церкви повинні напрацювати «візію переміни світу на благо всіх людей».

Патріарх Варфоломій підкреслив важливу роль Інституту екуменічних студій Українського католицького університету в його академічній та суспільно-практичній діяльності: «ми особливо глибоко вражені унікальним внеском Інституту екуменічних студій Українського католицького університету, який пропонує навчальні програми у сфері екуменічних відносин та діалогу, координує численні конференції і публікації задля сприяння миру та примирення на національному, регіональному і глобальному рівнях».

Патріарх Константинополя та Нового Риму побажав успіхів у роботі 13-го ЕСТу та уділив усім учасникам своє щире патріарше благословення.

Додамо, що Вселенський патріарх Варфоломій написав лист-послання до організаторів та учасників 13-го Екуменічного соціального тижня, у відповідь на звернення міського голови м. Львова Андрія Садового. 

Лист Вселенського Патріарха Варфоломія українською та English

Інститут екуменічних студій УКУ

(фото із сайту Вселенської Патріархії)

Джерело: http://www.ecumenicalstudies.org.ua/