logo
27/04
26/04
25/04
2 ...

Без басейнів, розваг у ТРЦ і концертів: Ляшко розповів, як МОЗ планує посилити карантин

05-11-2020 11:176080

Без басейнів, розваг у ТРЦ і концертів: Ляшко розповів, як МОЗ планує посилити карантин
Фото: УНІАН

Міністерство охорони здоров’я пропонуватиме посилити карантинні обмеження через поширення коронавірусу в Україні: повну заборону масових заходів, заборону роботи спорт-комплексів та басейнів, а в ТРЦ дозволити працювати виключно магазинам.

Про це заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Україні Віктор Ляшко на брифінгу 5 листопада, пише «Українська правда».

«Сьогодні МОЗ хоче запропонувати уряду додаткові карантинні обмеження на території України. Вони будуть стосуватися обмеження діяльності зон харчування, дитячих кімнат і розважальних зон у торгово-розважальних центрах. Ми хочемо, щоб у торгово-розважальних центрах працювали виключно магазини для того, щоб люди могли купити необхідні їм речі і щоб це не впливало на економіку нашої країни.

Також хочемо просити уряд заборонити проведення всіх масових культурних заходів.

Обмежити діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів.

Заборонити діяльність суб’єктів господарювання, які не дотримуються протиепідемічних норм, що прописані в постанові Кабінету міністрів України. Це дозволить органам контролю застосовувати заходи адміністративного впливу і карати саме тих, хто порушує протиепідемічні норми, а ті, хто дотримуються – щоб могли працювати в умовах карантинних обмежень», – сказав Ляшко.

Ляшко додав, що у постанову внесуть рекомендацію суб’єктам господарювання впровадити окремий час для обслуговування  осіб старше 60 років, а саме з 10-ї до 12-ї години. За словами головного санлікаря, це не заборона людям похилого віку ходити в магазини чи аптеки в інший час, але МОЗ сподівається, що люди інших вікових груп не будуть в цей час відвідувати магазини й аптеки.

Ляшко зазначив, що люди віком «60+» найважче переносять коронавірусну хворобу і мають найбільше  ускладнень, 71% усіх смертей від COVID-19 в Україні – серед людей похилого віку.

МОЗ також буде пропонувати, щоб у «червоній зоні» застосовували всі передбачені обмеження, без вибірковості, якщо на цій території понад 320 хворих на 100 000 населення і показник позитивних результатів 20% від усіх протестованих за останні 7 днів.

За словами Ляшка, зараз у цілому по Україні такий показник – 19%, але є регіони, де 42%.

При цьому, з огляду на європейську аналітику, МОЗ пропонує у «червоних зонах» працювати магазинам, але в термін із 7-ї до 8-ї вечора і щоб кількість відвідувачів була не більше ніж 1 на 20 кв м.

 

Також пропонується в «червоних зонах» дозволити працювати садочкам і школам з 1-го до 4-го класу, а з 5-го класу – відправляти на дистанційну освіту.

МОЗ пропонує:

  • в торгово-розважальних центрах дозволити працювати лише магазинам;
  • заборонити проведення всіх масових культурних заходів;
  • обмежити діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів;
  • заборонити роботу суб'єктів господарювання, які не дотримуються санітарних норм;
  • рекомендувати ввести окремий час для обслуговування людей старше 60 років — з 10:00 до 12:00;
  • встановити обмеження в червоній зоні. Раніше дозволялося визначати перелік обмежень спільно з місцевою владою. Пропонується встановити новий показник: якщо позитивний результат тестування на коронавірус перевищує 20% всіх протестованих - застосувати весь перелік обмежень.

Нагадаємо, на Львівщині за останню добу зафіксовано ще 430 випадків коронавірусу.

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 5 листопада в Україні зафіксовано 9850 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей - 369, медпрацівників - 514).

Leopolis.news