logo
24/04
2 ...

Мешканці сіл біля Львова воюють зі свинофермою, яка забруднює навколишнє середовище

06-11-2020 21:453705

Мешканці сіл біля Львова воюють зі свинофермою, яка забруднює навколишнє середовище
Фото: Громадська організація ЕКО.UA

Майже десятиліття мешканці сіл під Львовом безуспішно воюють проти свиноферми АПП «Гряда».

Як повідомляє Громадська організація ЕКО.UA, місто Дубляни, села Гряда, Ситихів та Великий Дорошів, що на Жовківщині не можуть вибороти право на життя без смороду, чисту воду в річках і ґрунт без нітратів.

«Свиноферма, що розташована на відстані 250 м від Гряди щороку збільшує поголів’я свиней, однак жодна державна служба не може змусити власників свиноферми не труїти життя мешканців оточуючих сіл. Повідомлення про те, що свиноферма зливає нечистоти в річку Млинівка, вбиваючи все живе, вивозить гній на поля, змушуючи людей жити в постійному смороді з’являються постійно, однак жодних змін опісля не відбувається.

Так, на початку вересня ЗМІ писали про черговий викид нечистот, коли через забруднення води у ставку загинула риба, фермер, який розводить корів, не мав чим напоїти худобу, а діти після купання у водоймі отримали шкірні захворювання. Тоді представники санітарних і контролюючих органів запевняли в дотриманні свинофермою усіх екологічних і санітарних вимог. Щоб довести, що порушення відбуваються постійно представники Громадської організації «ЕКО.ЮА» взяли проби води з річки Млинівка. Результат звичний, рівень амонію (аміаку) при нормі 0,5 мг/дм у річці становить 6.0 одиниць. Наявність аміаку у високих концентраціях є показником постійного фекального забруднення річки. Цей безбарвний газ, добре розчинний у воді, з характерним запахом, має токсичний вплив, особливо небезпечний при зміні температури повітря.

Відомо, що для цієї ферми було зменшено розмір санітарно-захисної зони з 500 до 250 метрів. Це погодило Міністерство охорони здоров’я, оскільки АПП «Гряда» - власники свиноферми, подали документи про системи очистки, яких у них насправді немає. У підсумку люди не знають до кого звертатись щоб забезпечити нормальні умови життя, а влада лояльно ставиться до свиноферми, адже остання сплачує податки і дає робочі місця.

За таких обставин Громадська організація «ЕКО.ЮА» має намір довести системність порушень екологічного законодавства, яке спричиняє, окрім погіршення якості життя людей, ще й збільшення хронічних захворювань. Окрім запитів, громадські активісти обіцяють постійно робити незалежні лабораторні аналізи ґрунту і води та інформувати про результати мешканців сіл», – йдеться у повідомленні активістів.

Leopolis.news