Мешканці сіл біля Львова воюють зі свинофермою, яка забруднює навколишнє середовище

https://leopolis.news/post/31729/meshkanci-sil-bilya-lvova-voyuyut-zi-svynofermoyu-yaka-zabrudnyue-navkolyshne-seredovyshche

06/11/2020

Як повідомляє Громадська організація ЕКО.UA, місто Дубляни, села Гряда, Ситихів та Великий Дорошів, що на Жовківщині не можуть вибороти право на життя без смороду, чисту воду в річках і ґрунт без нітратів.

«Свиноферма, що розташована на відстані 250 м від Гряди щороку збільшує поголів’я свиней, однак жодна державна служба не може змусити власників свиноферми не труїти життя мешканців оточуючих сіл. Повідомлення про те, що свиноферма зливає нечистоти в річку Млинівка, вбиваючи все живе, вивозить гній на поля, змушуючи людей жити в постійному смороді з’являються постійно, однак жодних змін опісля не відбувається.

Так, на початку вересня ЗМІ писали про черговий викид нечистот, коли через забруднення води у ставку загинула риба, фермер, який розводить корів, не мав чим напоїти худобу, а діти після купання у водоймі отримали шкірні захворювання. Тоді представники санітарних і контролюючих органів запевняли в дотриманні свинофермою усіх екологічних і санітарних вимог. Щоб довести, що порушення відбуваються постійно представники Громадської організації «ЕКО.ЮА» взяли проби води з річки Млинівка. Результат звичний, рівень амонію (аміаку) при нормі 0,5 мг/дм у річці становить 6.0 одиниць. Наявність аміаку у високих концентраціях є показником постійного фекального забруднення річки. Цей безбарвний газ, добре розчинний у воді, з характерним запахом, має токсичний вплив, особливо небезпечний при зміні температури повітря.

Відомо, що для цієї ферми було зменшено розмір санітарно-захисної зони з 500 до 250 метрів. Це погодило Міністерство охорони здоров’я, оскільки АПП «Гряда» - власники свиноферми, подали документи про системи очистки, яких у них насправді немає. У підсумку люди не знають до кого звертатись щоб забезпечити нормальні умови життя, а влада лояльно ставиться до свиноферми, адже остання сплачує податки і дає робочі місця.

За таких обставин Громадська організація «ЕКО.ЮА» має намір довести системність порушень екологічного законодавства, яке спричиняє, окрім погіршення якості життя людей, ще й збільшення хронічних захворювань. Окрім запитів, громадські активісти обіцяють постійно робити незалежні лабораторні аналізи ґрунту і води та інформувати про результати мешканців сіл», – йдеться у повідомленні активістів.

Leopolis.news