logo
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
2 ...

Сьогодні – Івана Хрестителя: традиції та історія свята

20-01-2023 08:505674

Сьогодні – Івана Хрестителя: традиції та історія свята
Фото: Народна правда

Сьогодні, 20 січня, віряни святкують Собор Предтечі та Хрестителя Господнього св. Івана Хрестителя, або в народі – Івана Хрестителя.

Так, після Водохреща вже минули новорічні свята. Але, залишилася ще одна важлива дата, приурочена тому, хто хрестив Ісуса в річці Йордан. Ім’я Іоана Предтечі, або ж Хрестителя, модифікувалося в нас у більш звичну варіацію — Іван Хреститель. Саме він провів цей значущий для християн обряд, хрещення Ісуса, пише «Всвіті».

Як святкували Івана Хрестителя

День починався з відвідування церкви та богослужіння. Далі, роздавали тваринам усі ритуальні страви, які залишилися з Водохреща та Голодної Куті. Адже, святкові страви викидати не можна. Зерно та крихти випічки, кашу — віддавали курям. Усе інше — худобі або свійським тваринам.

Це спокійний домашній день, адже після цілої низки свят — усі повертаються до буденних справ. Планують роботу на наступні кілька тижнів, готуються до весілля чи просто відпочивають перед трудовими буднями.

Нарешті, можна повертатися до рукоділля: шити, в’язати, вишивати. Під час різдвяних справ ці заняття були під забороною, та й часу для них не вистачало. Тепер, господині витрачали вільний час на в’язання чи вишивання одягу, скатертин, постілі. Часто, щоби було веселіше займатися рукоділлям — дівчата влаштовували цілі вечорниці. За посиденьками кожна займалася своєю справою, а між тим — можна було говорити, співати пісень, обмінюватися новинами.

Загалом, цей день — остаточне повернення до буденних турбот. Майже на місяць затягнулися зимові свята: Новий Рік, Святий Вечір, Різдво, Старий Новий Рік та Щедрий Вечір, Голодна Кутя та Водохреща. Тепер, не гоже було після такого відпочинку сидіти без роботи. Навіть жартівлива приповідка раніше була: «Після Івана Предтечі хто не робить, того б’ють у плечі». Вона вказувала, що пора повертатися до праці та не лінуватися, адже сил після тривалого відпочинку вже достатньо.

Leopolis.news