logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
21/04
2 ...

Зеленський вважає, що деолігархізував Медведчука

14-05-2021 13:311181

Зеленський вважає, що деолігархізував Медведчука

Президент Володимир Зеленський вважає, що з позбавлення важелів впливу Віктора Медведчука, який є кумом російського президента Володимира Путіна та народним депутатом від «Опозиційної платформи – За життя», почалася деолігархізація України.

Про це йдеться у колонці президента на сайті видання «Фокус».

«Вперше за багато років в Україні не збільшилася, а зменшилася кількість олігархів. Мінус Медведчук. Він був позбавлений можливості використовувати медіаактиви і державне майно на шкоду країні. Будуть ще мінуси, поки всі олігархи не стануть просто великими бізнесменами».

Зеленський зазначив, що Україні потрібна справжня демократія, «яка працює в інтересах всіх громадян, а не купки обраних».

За його словами, найбагатші українці зараз – це ті «хто зумів скористатися повністю можливостями, які були у нас з 1990-х років», і які моделювали «правила гри» для себе. 

«Держава, де є подібна нерівність, точно не зможе бути комфортною і конкурентною», – переконаний Зеленський.

«Абсолютна більшість українців не вважала таку ситуацію справедливою. Саме це і відбилося на підсумках виборів 2019 року. Те, з яким красномовним результатом програв тоді один з олігархів, наочно демонструє, на що насправді розраховує суспільство», – пише він.

Нагадаємо, Медведчук за вчорашнім рішенням суду має перебувати під цілодобовим домашнім арештом.

Як зазначив на засіданні прокурор, кримінальні правопорушення, які інкримінуються Медведчуку, відносяться до особливого тяжких, оскільки передбачають можливість покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

Як відомо, у лютому РНБО включила Медведчука та його дружину Оксану Марченко в санкційний список за фінансування тероризму. Туди ж потрапив і Тарас Козак з його жінкою. Рішенням РНБО президент також фактично заблокував діяльність трьох телеканалів – 112, Newsone та ZIK, які пов’язують із Медведчуком. Окрім того, арештували частину трубопроводу «Самара - Західний напрямок», в народі відому як «трубу Медведчука». Сам політик причетність до неї спростовував. 

Після цього, у березні, СБУ викликала на допит Медведчука у справі про державну зраду. Слідчі провели допит Медведчука щодо фактів, які фігурують в «плівках Медведчука-Суркова», які раніше були оприлюднені у ЗМІ.

11 травня генпрокурорка Ірина Венедіктова підписала підозри Козаку та Медведчуку. Їм інкримінують статті за державну зраду та замах на розграбування національних ресурсів. Тим часом у будинку Медведчука і його офісах пройшли обшуки. За даними ЗМІ, охоронці нардепа не дали слідчим вручити йому підозру і запевняли, що його немає.

Голова СБУ Іван Баканов каже, що нардеп Козак зараз перебуває у Росії, а Медведчук - в Україні.

12 травня Медведчук прийшов до генпрокуратури. Йому вручили клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту.

Leopolis.news