logo
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Медичний університет зупинив незаконну діяльність своєї поліклініки і перевів її в інше приміщення

04-06-2021 13:242893

Медичний університет зупинив незаконну діяльність своєї поліклініки і перевів її в інше приміщення
Фото: ілюстративне

Останнім часом у місцевих львівських ЗМІ з’явилось багато інформації про конфлікт між трудовим колективом спеціалізованої консультативної поліклініки фтизіопульмонологічного профілю НДІ епідеміології та гігієни та керівництвом Львівського державного медичного університету. Скарги від колективу вже дійшли і до Міністерства охорони здоров’я та Комітету ВРУ з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

У чому справа? Ми запитали в нашого постійного автора, директора НДІ епідеміології та гігієни Львівського медуніверситету професора Бориса Павловича Кузьмінова.

Саме написанню багаточисельних скарг у різноманітні інстанції і засоби масової інформації присвячена основна діяльність колективу під керівництвом завідувача поліклініки Ірини Вівчар.

Для їх розгляду в університеті наказом ректора № 2132-з була створена комісія, яка зробила висновок в необхідності реорганізації цього підрозділу в багатопрофільну консультативну поліклініку в складі НДІ епідеміології та гігієни.

А справа дуже проста, колектив цієї поліклініки виступає проти  реформування протитуберкульозної служби в Україні, запроваджених у відповідності з Наказом МОЗ України №530 стандартів охорони здоров’я при туберкульозі, внаслідок чого колектив цього підрозділу залишився без медичної практики. Їхня діяльність в такій формі і на таких підставах опинилася поза законом. Окрім того працівники цієї поліклініки проти розміщення її в іншому приміщенні, напевно через те, що у нашій інститутській будівлі на Зеленій, 12 чіткий та фіксуючий пропускний режим роботи, який  не дасть можливості прогулювати чи працювати на двох-трьох місцях праці одночасно.

Зараз функції діагностики і лікування туберкульозу у Львівський області здійснює Комунальне некомерційне підприємство Львівської обласної ради «Львівський регіональний фтізіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр» (Центр легеневого здоров’я).

Колектив Спеціалізованої консультативної поліклініки фтизіопульмонологічного профілю був заздалегідь проінформований керівництвом НДІ епідеміології та гігієни ЛНМУ імені Данила Галицького, що для продовження роботи за профілем, необхідно підготувати необхідний пакет документів для заключення угоди з НСЗУ про надання медичних послуг, про потребу  зареєструвати лікарів в електронному реєстрі Helsі та термінову необхідність налагодити співпрацю з Центром легеневого здоров’я для можливості користування їх діагностичним обладнанням.

На жаль,  станом на 01.06.2021 року Спеціалізована консультативна поліклініка фтизіопульмонологічного профілю НДІ епідеміології та гігієни ЛНМУ імені Данила Галицького не має підписаної угоди з НСЗУ про надання медичних послуг і навіть не намагалася це зробити, не має жодної угоди із закладами охорони здоров’я на скерування пацієнтів для консультацій, не має рентгенапарату, мікробіологічної та імунологічної лабораторії, і відповідно угод з референс-лабораторіями, які проводять такі дослідження, не внесена у список медичних закладів Львівської області, які займаються діагностикоою і лікуванням туберкульозу.

Лікарі Спеціалізованої консультативної поліклініки фтизіопульмонологічного профілю НДІ епідіології та гігієни ЛНМУ імені Данила Галицького не зареєстровані в електронному реєстрі Helsі, а відтак не мають законного права консультувати пацієнтів, а їхні розповіді про лікування 30 тисяч пацієнтів в рік (звідки в нас стільки хворих на туберкульоз ?) є не що іншим, як признання у здійсненні численних адміністративних  правопорушень.

Мене, як керівника Інституту, якому ця поліклініка безпосередньо підпорядкована обурює, що всі пропозиції про реорганізацію, або перехід на роботу в Центр легеневого здоров’я, де значний дефіцит медичного персоналу, колективом були відхилені. Пропозиція приєднатися на допомогу співробітникам НДІ, які під час пандемії з квітня 2020 року по угоді з Львівським обласним лабораторним центром МОЗ України проводять методом ПЛР діагностику коронавірусної інфекції COVID-19 викликала у колективу спротив, була розцінена як перешкоджання виконанню професійних обов’язків і завершилася написанням скарги на дії директора НДІ епідеміології та гігієни. Стоїть питання вже  не стільки про клятву Гіпократа, але і про елементарну професійну етику чи патріотизм по відношенню до своєї країни в умовах, коли тисячі медиків, ризикуючи своїм здоров’ям, здоров’ям своїх рідних боролися проти поширення коронавірусу – працівники цієї поліклініки відмовилися від допомоги Інституту, в час коли ми серед перших медзакладів у Львові налагоджували ПРЛ-тестування. Хай читачі самі оцінюють таку поведінку  вищеназваних скаржників.

У березні 2021 р. Генеральний директор Центру легеневого здоров’я п. Л. Рак звернувся до адміністрації університету (листи № 309 від 02.03.2021 р, № 454 від 31.03.201 р.) з проханням звільнити до 31.05.2021 р. приміщення, які займає Спеціалізована консультативна поліклініка фтізіопульмонологічного профілю НДІ епідеміології та гігієни, а листом № 670 від 24.05.2021 р. повідомив про дострокове припинення дії договору про співпрацю від 20.11.2011 р. та укладання нового договору від 14 травня 2021 р., згідно з яким Львівський національний медичний університет повинен забезпечити звільнення приміщень в термін до 31.05.2021 р.

У відповідності до наказу ректора ЛНМУ імені Данила Галицького №1193-з від 06.04.2021 р. Спеціалізована консультативна  поліклініка фтизіопульмонологічного профілю НДІ епідеміології та гігієни переміщена в приміщення за адресою вул. Зелена 12. Передбачається підготовка  документів до органу ліцензування для внесення змін до ліцензії на медичну практику серія АГ №597679 від 01.03.2012 у зв’язку із припиненням здійснення господарської діяльності з медичної практики за місцем провадження:   м. Львів, вул. Зелена, 447. Звільнені приміщення передані згідно з актом передачі від 31.05.2021 р. Центру легеневого здоров’я. А працівників поліклініки із нетерпінням чекають на Зеленій, 12 для реальної роботи по охороні здоров’я населення області, організації  ефективної медичної допомоги у нових, законних умовах.

Маркіян ВОЙТОВИЧ, Leopolis.news