logo
26/04
25/04
24/04
23/04
21/04
2 ...

Рясні зливи й руйнівні повені можуть стати нормою у майбутньому – The Guardian

26-07-2021 18:545604

Рясні зливи й  руйнівні повені можуть стати нормою у майбутньому – The Guardian
Фото: dw.com

Катастрофічні повені, подібні до тих, що нещодавно охопили Європу, ймовірно, будуть траплятися набагато частіше внаслідок глобального потепління.

 

Про це повідомляє DT.UA з посиланням на The Guardian.

Результати дослідження припускають, що «повільні довготривалі шторми» можуть стати в 14 разів більш поширеними на суші до кінця століття. Чим повільніше рухається шторм, тим більше опадів випадає на невеликій ділянці території, а це збільшує ризик масштабної повені.

Дослідники вже давно знають, що підвищення температури повітря, спричинені кліматичною кризою, означають, що атмосфера може утримувати більше вологи, що в свою чергу призвело до екстремальних злив. Однак новий аналіз є першим, який оцінює причетність так званих повільних штормів до сильних злив у Європі.

Згідно з прогнозами вчених, майбутні шторми будуть рухатися ще повільніше, ніж ті, що вже накрили Німеччину, Нідерланди та інші країни за минулий тиждень, а отже, призведуть до ще критичнішого зростання опадів та повені.

«Моделювання дає уявлення про те, як ситуація може погіршуватися», - сказав Абдулла Кахраман з університету Ньюкасла у Великій Британії, який керував дослідженням.

«Це дослідження показує, що на додаток до посилення кількості опадів із глобальним потеплінням, ми можемо також очікувати великого збільшення повільних штормів. Це стосується недавньої повені в Німеччині та Бельгії, що підкреслює руйнівний вплив таких явищ», - сказала професор Ліззі Кендон.

Вчені вважають, що швидке потепління Арктики може бути основною причиною зміни погодних систем. Це явище вже пов’язане із руйнівною спекою в Росії та повенями в Пакистані.

Дослідження також показало, що значне збільшення повільних штормів над сушею було саме влітку.

«Влітку найбільший приріст спостерігається на значній частині європейського континенту», - сказав Кахраман.

Вчені були здивовані, що згідно з моделюванням, вплив подібних штормів може поширюватися на холодніші північні регіони Європи.

«Ми виявили, що вся Європа, включаючи Велику Британію та Скандинавію, може зіштовхнутися з екстремальним потенціалом дощів», ​​- сказав він.

Інтенсивність та масштаби нещодавніх повеней у Західній Європі шокували вчених-кліматологів, які не очікували, що наслідки кліматичної кризи можуть бути такими масштабними за відносно короткий проміжок часу.

«Ми повинні збільшити темпи боротьби зі зміною клімату», - сказала канцлер Німеччини Ангела Меркель, коли відвідала один із найбільш постраждалих районів.

Багато вчених з питань клімату заявляють, що глобальне потепління робить екстремальну погоду інтенсивнішою.

У дослідженні, опублікованому в журналі Geophysical Research Letters, вчені оцінили зміну повільних штормів за сценарієм, коли викиди вуглецю не скорочуються і продовжують зростати.

«Це дає нам уявлення про те, що може статися, якщо люди не зміняться з точки зору боротьби з кліматичною кризою», - сказав Кахраман.

Команда вчених сподівається вивчити тенденції повільних штормів за іншими сценаріями, коли викиди скоротяться в майбутньому, але очікують, що збільшення частоти таких штормів збережеться.

«Уряди усього світу занадто повільно скорочують викиди парникових газів, і глобальне потепління продовжує швидко рухатися», - сказала професор Хейлі Фаулер.

«Це дослідження вказує на те, що перехід до екстремальних штормів спричинить збільшення частоти руйнівних паводків по всій Європі. Це, разом із поточними повенями в Європі, є тривожним сигналом, який потрібен для створення вдосконалених систем попередження та управління в надзвичайних ситуаціях», - додає професорка.

Згідно з новим дослідженням, близько 410 мільйонів людей можуть втратити свої домівки через підвищення рівня моря унаслідок кліматичної кризи, якщо кількість шкідливих викидів не зменшиться у глобальному масштабі.

Наразі близько 267 мільйонів людей у ​​всьому світі проживають на території, яка знаходиться вище 2 метрів над рівнем моря. За допомогою методу дистанційного зондування дослідники визначили, що до 2100 року, з підвищенням рівня моря на 1 метр, ця кількість може зрости до 410 мільйонів людей.  

Leopolis.news