logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
22/03
2 ...

Наталка Криничанка подала петицію про демонтаж пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту у Львові

30-08-2021 14:1311082

Наталка Криничанка подала петицію про демонтаж пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту у Львові
Фото: пресслужба ЛМР

Громадська діячка, захисниця культурної та історичної спадщини, автор і виконавиця пісень Наталка Криничанка подала електронну петицію про демонтаж пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту, який нещодавно відкрили на площі Євгена Маланюка у Львові.

 

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Фейсбук, зазначивши, що петиція наразі перебуває на стадії модерації.  

Наталка Криничанка сподівається, що петиція буде змодерована і допущена до голосування.  

Як відомо, 26 серпня на площі Маланюка у Львові урочисто відкрили скульптуру Франца Ксавера Моцар та. Скульптуру відкрили до 230-літнього ювілею Франца Ксавера Моцарта (композитора, музичного діяча Львова і натхненника фестивалю). До її відкриття долучився міський голова Львова Андрій Садовий.

Ініціаторами встановлення скульптури є Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt разом з Міжнародною фундацією Моцартеум у Зальцбурзі (Австрія) та науковим товариством Mozartiana Galicia.

Ксавер Моцарт з великою перукою свого батька, яка завжди була йому завелика. В 16 років він втік з Відня, нікому нічого не сказавши, і 30 років прожив у Галичині, більшість часу – у Львові.

Як зазначалось, скульптура показує сина Моцарта у символічному диригентському русі, з перебільшеною старовинною бароковою перукою, яка символізує його зв’язок з легендарним батьком, відповідальність перед славою якого він все життя відчував, а також з його дідом Леопольдом, основоположником музичної династії Моцартів.

Однак пам’ятник викликав хвилю обурення у мережах і несхвалення львів’ян.

Leopolis.news