logo
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
2 ...

У Самборі освятили новозбудований храм УГКЦ

06-09-2021 12:248418

У Самборі освятили новозбудований храм УГКЦ
Фото: иколи Сенейка

Вчора, 5 вересня, у рамках 20 ліття беатифікації Папою Римським Іваном Павлом ІІ Блаженніших священномучеників Української Греко-Католицької Церкви Йосафата Коциловського та Григорія Лакоти у Самборі в мікрорайоні вул. Шухевича освячено новозбудований храм.

 

Чин освячення здійснив єпископ Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ Ярослав Приріз за участі грона духовенства Самбірського та Старосамбірського деканатів, велелюддя вірян. Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

«Тепер це дім Божий, – сказав єпископ  Ярослав Приріз, відчинивши двері. – на прославу священномучеників Йосафата і Григорія. Вороги вважали, що знищили УГКЦ, затерли імена своїх жертв. А вони через щиру любов, воскресіння церкви явили всім, що зло на землі тимчасове. Храм цьому яскраве підтвердження".

Нагадаємо, що 26 квітня 2015 року Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у Самборі освятив наріжний камінь під будівництво цього храму.  Він постав і золотим хрестом вознісся до неба  через шість років та неповних п’ять місяців.

При вході до святині владика Ярослав заклав будівничу Грамоту та освятив прикріплену пам’ятну дошку на честь освячення  ним храму. Поруч на фасаді друга дошка, яка зберігає для історії час та дату освячення Главою УГКЦ Святославом наріжного каменя.

Відтепер у цьому храмі зберігатимуться мощі священномученика Йосафата Коциловського. Їх перенесли із собору Покрова Пресвятої Богородиці. З ними відбувся процесійний обхід, а потім владика освятив престол, очолив  Божественна Літургія.

У проповіді єпископ Ярослав Приріз детально розповів про життєві шляхи майбутніх священномучеників Йосафата Коциловського та Григорія Лакоти. Подякував та нагородив тих, хто долучився до будівництва святині. Владика адміністраторм храму призначено о. Миколу Витівського.

Освяченим храмом Самбір у свою сьогоденну історію напередодні 780 – річчя з часу першої писемної згадки про місто, яке відзначатиме наступної неділі, вписав нову сторінку.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news

Фото Миколи Сенейка