logo
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
02/02
30/01
28/01
17/01
2 ...

Сьогодні віряни відзначають Різдво Пресвятої Богородиці: історія, традиції та прикмети

21-09-2021 11:307522

Сьогодні віряни відзначають Різдво Пресвятої Богородиці: історія, традиції та прикмети
Фото: УНІАН

21 вересня православні віруючі відзначають Різдво Пресвятої Богородиці – одне з найважливіших свят для християн.

Згідно з переказами, батьки Діви Марії були благочестивими людьми, але дітей мати не могли. Дуже страждали від цього, так як в ті часи вважалося, що бездітні сім'ї прокляті. Вони були обмежені в правах і навіть не могли приносити жертви в храмі, пише УНІАН.

Різдво Пресвятої Богородиці - коротко про подію

Іоаким - батько Діви Марії - після довгих страждань відправився в пустелю і довго молився Богу про дитину. До нього з'явився Ангел і сказав, що прохання його буде виконано - у них з престарілою дружиною народиться дочка. Іоаким передав цю новину дружині, пара зраділа і пообіцяла, що дитина їх буде служити Господу.

Назвали малятко Марією - єврейським ім'ям, яке означає «пані». У віці трьох років принесли її в храм, де вона і виховувалася до свого повноліття.

Різдво Пресвятої Богородиці - як святкують і коли

21 вересня - день, який ознаменувався появою на світ майбутньої Святої, матері Ісуса Христа. Саме з цього дня починається цикл релігійних свят, так як в православ'ї початок року вважається не з 1 січня, а 1 з вересня. Вперше відзначати свято почали в V столітті. У X столітті з'явилися ікони, присвячені Пресвятій Богородиці.

Свято має й інші назви: «Друга Пречиста», «Осеніни», «Оспожинки».

Різдво Пресвятої Богородиці - традиції свята

Господині здавна накривали пишні столи на честь свята, пригощали стравами жебраків і нужденних. Жінки, які чекають дитину, здійснювали обряди: виходили на гору, щоб молитися Діві Марії про легкі пологи, а потім спалювали сплетені заздалегідь вінки - прощалися з безтурботною юністю. Також було прийнято вмиватися річковою водою - люди вірили, що вона має цілющу силу.

Селяни 21 вересня проводжали осінь - пекли короваї, жінки виходили на річку і водили хороводи навколо найстаршої за віком дівчини. Вважалося, що такий обряд гарантує хороший урожай в наступному році.

Різдво Пресвятої Богородиці - що не можна робити на свято

Християнська церква стверджує, Пречиста - несуворе свято, тому поститися не обов'язково - можна дозволити собі улюблені частування. Проте, від прибирання в будинку краще відмовитися. Також не рекомендується шити, в'язати і готувати.

Які молитви читають в Різдво Пресвятої Богородиці

У цей день в храмах проводяться богослужіння, люди просять у Діви Марії блага і здоров'я для своїх рідних. Особливо важливим свято є для жінок. Ті, у кого діти є, моляться про їхнє щастя, а бездітні просять у Богородиці якнайшвидшої довгоочікуваної вагітності.

Leopolis.news