logo
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
2 ...

Сьогодні – Воздвиження Хреста Господнього: історія, що можна і не можна робити

27-09-2022 09:169949

Сьогодні – Воздвиження Хреста Господнього: історія, що можна і не можна робити

Щорічно свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього відзначають 27 вересня.

Вознесіння Чесного і Животворящого Хреста Господнього відноситься до числа двунадесятих церковних свят. Друга назва – «Хрестовоздвиження», пише УНІАН.

Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього - історія свята

Православні віруючі відзначають цей день, посилаючись на події, які відбулися в 326 році. Саме тоді цариця Олена, яка вирушила на пошуки християнських святинь, знайшла Хрест, на якому був розп'ятий Ісус, і його труну, тобто, печеру, де він був похований, а потім воскрес.

Макарій - Єрусалимський Патріарх - спорудив хрест, щоб всі бажаючі могли побачити святиню і доторкнутися до неї. Імператор Костянтин - син цариці Олени - побудував храм Гробу Господнього (Вознесіння Христового). 

Освятили храм 13 вересня, а 14 (27 - за новим стилем) заснували свято Воздвиження Господнього. 

Саме тому щорічно свято Воздвиження Хреста Господнього відзначають 27 вересня.

Хрестовоздвиження - як відзначати свято

Історик Ігор Козловський вважає, що Воздвиження Хреста Господнього - це безумовно велике свято. Воно входить у дводесяті свята і встановлений на честь здобуття Хреста Господнього. Згідно з церковним переказом, 326 року біля Голгофи знайшли останки Хреста (на якому розіп'яли Ісуса Христа - ред). Їх знайшла мати Костянтина Великого Олена та єрусалимський єписком Макарій. Саме цей день є особливий, пов'язаний зі згадкою про саму смерть Христа і його воскресіння.

Релігієзнавець каже: «Християнство вважає його найбільшим святом. Практично цей день - це дійсно свято. У той час саме місце Голгофи було закрито від людських очей і це було явище після того, як гоніння на християн були припинені, і тому відразу ж після цього Олена знаходить Труну Господню, знаходить хрест, знаходить цвяхи і знаходить цю табличку з написом Ісус з Назареї - цар Юдейський. У цей момент стає головним. І тоді люди починають святкувати новий період в історії християнства. Християнство стає державною релігією в Римській імперії. Це означає, що вже є певна перемога, тобто перемога добра над злом. Це дійсно важливий такий момент».

Ігор Козловський нагадує, що Воздвиження - це пісне свято, і воно не таке суворе, як Усікновення глави Іоанна Предтечі, але все ж, це пісне свято. У цей день не треба робити особливо важливих справ.

Люди намагалися вже переходити не стільки на зовнішні роботи, а стільки на внутрішні роботи - те, що стосується їхнього будинку. Саме з цього періоду дивляться на те, що саме треба робити для того, щоб можна було правильно зустріти зиму.

Воздвиження Хреста Господнього - що не можна робити сьогодні

Свято випадає на суворий піст, тому православні віруючі повинні виключити з раціону м'ясо, рибу і будь-яку їжу тваринного походження. Також не можна лаятися, лихословити і займатися будь-якою важкою фізичною працею. 

Наші предки вірили, що в цей період змії готуються до зими, тому в ліс краще не ходити - можуть напасти.

Що можна робити на Воздвиження Хреста Господнього

Християнська церква в цей день здійснює всенічне бдіння і літургію. Священики виносять хрест або його частки, а парафіяни цілують святиню. На аналої хрест лежить до віддання Воздвиження - 4 жовтня. 

Після походу до церкви віруючі окроплюють святою водою свої будинки, щоб захиститися від нечистої сили. З тією ж метою потрібно намалювати будинку хрест крейдою, сажею, вугіллям. Хрест можна зробити і з гілочок горобини. 

Leopolis.news