logo
25/04
24/04
23/04
21/04
20/04
2 ...

Токаєв наказав військовим стріляти на ураження

07-01-2022 12:502392

Токаєв наказав військовим стріляти на ураження
Фото: kaz.nur.kz

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв у зверненні до нації заявив, що наказав військовим без попередження «стріляти на ураження по бандитах».

 

Про це повідомляють російські ЗМІ.  

За словами Токаєва, на Алмати напали 20 тисяч бандитів, влада міста та інших регіонів «проспала» підготовку нападу.  

Токаєв заявив, що «бойовики» (учасники акцій протесту) досі не склали зброї, а тому «спецоперація» проти них триває і їх «ліквідують», якщо вони не здадуться.

За словами Президента Казахстану, підготовкою «бойовиків» займався «єдиний командний пункт» і що країна має справу «як із місцевими, так і з іноземними бандитами та терористами».

 

Нагадаємо, з 2 січня в Казахстані тривають протести. Акції розпочалися після стрибка цін на зріджений газ, яким заправляють більшість автомобілів у регіоні. З нового року його вартість на місцевих автозаправках збільшилася більше ніж удвічі: з 50-60 тенге за літр (близько $0,13) – до 120 тенге за літр ($0,27).

4 січня уряд Казахстану оголосив про зниження ціни на скраплений газ до 50 тенге за літр для Мангістауської області, однак акції протесту не припинилися.

Майже у всіх великих містах Казахстану, включаючи столицю, місто Нур-Султан, сталися сутички між протестувальниками з одного боку та поліцією, спецназом та військовими – з іншого.

Уранці 5 січня уряд Казахстану відправили у відставку.

5 січня у Казахстані тривали зіткнення, в Алмати люди захопили акимат (адміністрацію). Згодом стало відомо про захоплення аеропорту Алмати.

Станом на 5 січня надзвичайний стан запроваджено на всій території Казахстану.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану. Попередньо йдеться про 3 тис. військових.

6 січня поліція Алмати заявила, що «ліквідувала» десятки людей.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news