logo
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
02/02
30/01
28/01
17/01
2 ...

Глава УГКЦ закликав до загальнонаціональної молитви за українське військо

19-04-2022 14:292324

Глава УГКЦ закликав до загальнонаціональної молитви за українське військо

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав закликає до загальнонаціонального чування і ревної молитви за українське військо.

До такого особливого зосередження на молитві, зокрема в період Страсного тижня Блаженніший Святослав закликав у своєму щоденному воєнному зверненні у 55-й день війни росії проти України. Про це інформує пресслужбьа УГКЦ.

«Дякую всім тим, хто в різних куточках земної кулі, із різних Церков і народів, сьогодні чуватиме разом з Україною», – додав Глава УГКЦ.

У зверненні Блаженніший Святослав констатував, що впродовж останньої доби ми бачили різке зростання агресивних дій окупантів. Президент України і військове керівництво говорять про початок нового наступу російських військ, зокрема на сході України. Загострилися бойові дії. Кількість зброї, яка використовується цими днями не має рівних за останні десятиліття після Другої світової війни…

«Але Україна бореться. Україна стоїть. Ми можемо сьогодні з вами розмовляти завдяки героїчним зусиллям українського війська. Саме нашим Збройним силам ми завдячуємо тим, що бачимо цей Божий ранок і можемо засилати наші ранішні молитви до нашого Господа і Спасителя», – відзначив Предстоятель УГКЦ.

Блаженніший Святослав звернув увагу, що Україна ввійшла у Страсний тиждень і сьогодні переживає Страсний вівторок. Літургія Церкви, відповідно до візантійського обряду, каже він, у цей час звертає увагу вірних на тему чування. Цими днями співається древній гімн «Ось Жених гряде опівночі, і блаженний той слуга, якого Він знайде невсипущим». «Церква закликає нас чувати», – підкреслив архиєрей.

Глава Церкви пояснив, що чувати означає уподібнитися до сторожа, чи військового чотаря, який стоїть на варті, чуває, щоб зненацька ворог нас не застав нас, коли ми спимо. У духовному розумінні чувати значить очікувати зустрічі, бути готовими зустріти зокрема нашого Спасителя, який ось іде на добровільні страждання.

«Цими днями маємо перевірити, наскільки ми готові до свята Пасхи, наскільки наша увага, наш розум, наше серце, наша воля і навіть наша душа і наше тіло готові до зустрічі з воскреслим Христом», – наголосив Глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав також додав, що чувати цими днями означає бути пильними в молитві, у стосунках з Господом Богом, а також у стосунками із ближніми, в особі яких до нас сьогодні приходить сам Господь і Спаситель.

Крім того, ці дні чування, молитви, очікування, за словами Глави УГКЦ, відображають раннє християнське розуміння Пасхи як моменту, коли перші християни очікували другого і славного приходу Ісуса Христа та завершення історії світу.

«Хтозна, можливо, цієї Пасхи ми з вами востаннє співатимемо "Христос воскрес!"... І немов востаннє готуючись до Пасхальних свят, будьмо пильні, чуваймо. Адже чувати означає бути пильним до чистоти свого серця. Хто ще не приступив до Сповіді чи Причастя – спішіть до Божих Таїнств. Бо блаженний той, кого Господь застане невсипущим, і недостойний той, кого Він застане сплячим», – закликав Блаженніший Святослав. 

Leopolis.news