logo
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
2 ...

ПЦУ просить Вселенського патріарха позбавити Кирила престолу за єретичне вчення про «русскій мір»

26-05-2022 15:112111

ПЦУ просить Вселенського патріарха позбавити Кирила престолу за єретичне вчення про «русскій мір»
Фото: 24tv.ua

Православна церква України просить Вселенського патріарха позбавити престолу предстоятеля Російської православної церкви Кирила (Володимира Гундяєва), який благословляв російське вторгнення в Україну.

 

 

Про це митрополит Київський і всієї України Епіфаній написав у «Facebook».

«Ми повинні розуміти, що кожен день нашого життя, в якому б куточку України ми не були, оплачений дорогою ціною. Наші захисники борються за це зараз на фронті, а ми маємо обов’язок боротися за волю, за правду, за свободу – кожен на своєму місці, там, де перебуваємо, і через те служіння, до якого покликані.

Один із головних напрямків цієї боротьби – протистояння ідеології «русского міра», цій фашистській, душогубській доктрині, загорненій у блискучу «фофудію» проповідей Кирила Гундяєва та його поплічників. На Архієрейському Соборі, який днями відбувся у Святій Софії Київській, ми засудили цю ідеологію, яка через Московський патріархат поширюється вже як єретичне вчення етнофілетизму, тобто поділу Церкви за національною ознакою, яка ставиться найвище за все», – написав Епіфаній.  

За словами керівника ПЦУ, не є секретом, що патріарх Кирил є одним із творців ідеології «русского міра», її пропагандистом і популяризатором. 

«Сама ця ідеологія, на моє переконання, підпадає під осудження етнофілетизму як єресі Константинопольським Собором 1872-го року. Відповідно, Кирил Гундяєв як співтворець і пропагандист «русского міра» має підлягати осудженню, якщо не зречеться цієї єресі та не виявить плодів покаяння», – наголосив він.  

Глава ПЦУ каже, що через це звертався до Предстоятелів інших помісних Церков з проханням від усієї повтоти Православ’я засудити слова та дії Московського патріарха Кирила, який з амвону підтримує кровопролитну війну проти України.  

«Адже не може тримати чашу з Євхаристією та пастирський жезл той, чиї руки – в крові жертв російської армії, яку він, російський патріарх, благословив на цю бійню», – зазначив митрополит Епіфаній. 

Саме тому і Архієрейський Собор Православної Церкви України звернувся до Вселенського Патріарха та Предстоятелів Помісних Автокефальних Церков з проханням осудити духовні злочини Кирила і позбавити його престолу, зокрема на підставі поширення єретичного етнофілетичного вчення про «русскій мір» та поширення схизм серед православних (безпідставного розриву євхаристійного єднання та створення єпархій РПЦ в межах Олександрійського Патріархату).

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news