logo
25/04
24/04
23/04
22/04
19/04
2 ...

У Львові дасть концерт відомий австрійський органіст Лукас Гаслер

08-06-2022 09:591487

У Львові дасть концерт відомий австрійський органіст Лукас Гаслер
Фото: Львівський органний зал

Віртуозний органіст з Австрії Лукас Гаслер дасть два сольних концерти на підтримку України та її громадян в часи війни. 10 та 11 червня у Львівському органному залі він виконає твори класиків органного мистецтва. 

Про це повідомляє пресслужба Львівського органного залу.

Лукас Гаслер молодий та вже досвідчений виконавець. Має за плечима чудову професійну освіту: навчався в Університеті музики та виконавських мистецтв Ґраца (Австрія); провів рік у Académie Supérieure de Musique de Strasbourg у Франції; у 2019 році закінчив навчання з управління культурою та медіа в Гамбурзькому університеті (Німеччина), отримавши ступінь магістра. Того ж року з відзнакою отримав ступінь бакалавра з органа. 

Про свою мотивацію провести концерти у країні, яка переживає військове втручання, Лукас висловлюється так: «Я вважаю, що культура та музика мають бути доступні, особливо у важкі часи. Крім того, ми, музиканти, як ніхто інший, маємо говорити, що музика – надзвичайно важлива, що її потрібно підтримувати, навіть під час війни. Тому для мене ніколи не стояло питання, приїду я в Україну, чи ні». 

Музикант багато концертує та бере участь у різноманітних знакових подіях, зокрема виступав на церемонії відкритті Зальцбурзького фестивалю, на Тірольському фестивалі Erl, органному літньому органному фестивалі Святого Флоріана Брукнера, на Міжнародному органному фестивалі в Дюссельдорфі (IDO). Він провадить успішну міжнародну кар’єру, яка вже привела його до Європи та Азії, а також до деяких із найбільших соборів у Сполучених Штатах.

Лукас є переможцем багатьох конкурсів: двічі на музичному конкурсі «Prima la Musica», а у 2019 році отримав «Гран-прі» на Міжнародному органному конкурсі у Мальті. У 2014 році він також отримав премію «Bärenreiter-Special» за інтерпретацію твору Йоганна Себастьяна Баха. Через рік на конкурсі молодих композиторів «Jugend komponiert» його Сюїта для фортепіано та скрипки увійшла у фінал. 

На своїх концертах у Львівському органному залі 10 та 11 червня Лукас Гаслер гратиме твори Йоганна Себастьяна Баха, Вольфганга Амадея Моцарта, Людвига ван Бетовена, Фелікса Мендельсона-Бартольді. Це не випадковий вибір, адже Лукас згадує про історію Львова і про вплив великих митців минулого на неї, зокрема Моцарта, син якого довгий час жив та творив тут, у Львові, або, як тоді його називали, у Лемберзі.

Для відвідування подій Львівського органного залу прохання мати з собою документ, що посвідчує особу. У разі оголошення повітряної тривоги під час концерт буде перервано, а гостям запропоновано перейти в безпечне місце.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news