logo
23/04
21/04
20/04
19/04
18/04
2 ...

Єврокомісія підтримала кандидатство Молдови у ЄС, а Грузії – наразі ні

17-06-2022 14:341754

Єврокомісія підтримала кандидатство Молдови у ЄС, а Грузії – наразі ні
Фото: twitter.com/vonderleyen

Європейська комісія офіційно рекомендувала надати Молдові статус кандидата на вступ в Європейський союз.

Про це повідомила у Твітер президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн.

«Ми також рекомендуємо надати Молдові статус кандидата, розуміючи, що країна проводитиме реформи. Молдова перебуває на справжньому прореформаторському, антикорупційному та європейському шляху. Попереду ще довгий шлях. Але ми віримо, що у нього є потенціал, щоб відповідати критеріям», – повідомила Урсула фон дер Ляєн. 

Щодо Грузії, то Єврокомісія наразі не рекомендувала надати їй статус кандидата. 

Як заявила на брифінгу в Брюсселі президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, стан демократії у Грузії не відповідає Копенгагенським критеріям і держава має втілити зміни для здобуття цього статусу.

«Рекомендуємо надати європейську перспективу і (у майбутньому) визначити, наскільки Грузія відповідає вимогам для надання статусу кандидата», – пояснила вона.

Як зазначено у Рішенні Комісії, у Грузії є «фундамент для досягнення стабільності інституцій, що гарантують демократію, верховенство права, права людини та повагу та захист меншин», однак, на відміну від України та Молдови, цей фундамент не був розвинений достатнім чином, а «останні події підірвали прогрес країни».

Єврокомісія визначила 12 блоків критеріїв, за якими Грузія має продемонструвати прогрес, щоби отримати статус кандидата. Серед них – зняття питання політичної поляризації, виконання політичної «угоди Мішеля», зміна виборчого законодавства, створення плюралізму ЗМІ, якого бракує, тощо.

Як повідомляли, сьогодні Єврокомісія також рекомендувала надати Україні статус кандидата на вступ в ЄС. 

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news