Чому влада одного мера випустила за кордон, іншого – ні?! | Блог Володимира Гірняка

https://leopolis.news/post/67149/chomu-vlada-odnogo-mera-vypustyla-za-kordon-inshogo--ni--blog-volodymyra-girnyaka

05/07/2022

Тобто подвійність стандартів не приховаєш при всьому бажанні не розгледіти у цих двох епізодах владного волюнтаризму. А причина в таких різних підходах до двох міських голів виглядає єдиною. Один – лояльний до влади, інший – швидше опозиційний.

Довести ситуацію до абсурду спробував заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко, який доволі цинічно і прозоро натякнув, що допомогти Чернігову можна, мовляв, і без мера.     

Що це було? З якого переляку нехай хоч і високопосадовий, але лише клерк ОП втручається у справи місцевого самоврядування? Це хіба він обирав мера Чернігова?

Усю цю історію можна було б списати на дрібне непорозуміння, якби не розглядати її в загальному контексті сьогоднішніх і майбутніх подій. Іде війна. Важка. На виснаження. І у  нас немає шансів вистояти без національної єдності. Тої єдності, яку дріб’язково та мстиво порушують у головних кабінетах держави.

З іншого боку, зовсім нещодавно ми всі тішилися кандидатством у члени Євросоюзу. Керівництво країни рапортувало про готовність виконати усі «домашні завдання» вже до кінця цього року, аби якнайшвидше претендувати на повноправне членство. Гадаєте, у Європі не звернули увагу, якими «семимильними кроками» розвиваєься демократія в Україні? І я не перебільшою тривоги, адже повага до місцевого самоврядування – це один із засадничих приципів західного світу.

Я вже не кажу про те, що відбудовувати державу після Перемоги ми маємо всією країною. Бо Перемога ця буде спільною і ніхто не дозволить її приватизувати жодному можновладцю, навіть з найвищих кабінетів.

… 13 травня 1940 року, виступаючи перед Палатою общин новопризначений прем’єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчиль наголосив на ключовому значенні у воєнний період фактору національної єдності. Після того він запропонував лідерам опозиції увійти у кабінет воєнних міністрів чи у вищий виконавчий комітет. Троє опозиціонерів погодилося, що зцементувало націю і стало запорукою перемоги у Другій Світовій. Невже найвищі українські посадовці настільки не знайомі з історією?..