logo
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
02/02
30/01
28/01
17/01
2 ...

За кілька тижнів ще понад 20 громад перейшло до ПЦУ

10-08-2022 20:052396

За кілька тижнів ще понад 20 громад перейшло до ПЦУ
Фото: голосування в с. Требухів

Двадцять одна громада за останню декаду липня і перший тиждень серпня залишила лоно УПЦ Московського патріархату і перейшла до Православної Церкви України.

Лідером за кількістю переходів залишається Хмельницька область. Майже половина з цих громад є з цієї області, інформує РІСУ.

Зокрема, 21 липня начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій підписав розпорядження про реєстрацію статуту релігійної громади Свято-Пантелеймонівського храму с. Грим’ячка Хмельницького району Хмельницької області у новій редакції.

26 липня він же підписав ще чотири розпорядження про реєстрацію нових редакцій статутів релігійних організацій

7 серпня відбулись парафіяльні збори ще у двох селах Білогірської ТГ на Хмельниччині щодо зміни підлеглості з УПЦ МП в ПЦУ. Так у с. Варивідки (церква Воздвиження Хреста Господнього) одноголосним рішенням вирішено приєднатись до складу Хмельницької єпархії ПЦУ разом з настоятелем. 

А у с. Сушівці (церква св. Миколая), де до складу парафії також входить с. Водички, більшістю голосів громади також прийнято рішення долучитись до ПЦУ, священик на збори не з'явився.

І ще 11 громад з семи областей змінили свою юрисдикцію.

Зокрема, 24 липня громада села Лукашівки, що під Черніговом, проголосувала за перехід їх церкви до ПЦУ — досі вони належали до УПЦ Московського Патріархату. Таким чином храм Вознесіння Господнього, що був розбитий російськими окупантами, які в ньому, за прикладом комуністів, розмістили свій склад, став українським.

Другою за кількістю переходів стає Київська область, де за ці тижні перейшло 4 громади.

28 липня громада Свято-Успенської парафії міста Сквира провела збори, в яких взяли участь понад 300 осіб. На них було прийнято рішення про перехід громади до лона Православної Церкви України. "До сьогодні це залишалась єдина церковна громада, яка ще була підпорядкована УПЦ Московського патріархату на Сквирщині", — повідомили на фейсбук-сторінці Сквирської міськради.

29 липня відбулася перша Літургія українською мовою в церкві Преображення с. Ольшаниця Рокитнянського району Київської області, яку відправили священнослужителі ПЦУ. Перед тим громада змінила юрисдикцію.

6 липня громада храму Покрови с. Требухів на Київщині вирішила приєднатися до ПЦУ.

7 серпня відбулися збори у Свято-Миколаївській парафії села Мартусівка Бориспільського району, яка разом з настоятелем храму протоєреєм Валентином проголосувала за перехід з Московського патріархату в Православну Церкву України.

Дві громади на Вінниччині залишили УПЦ МП і перейшли до ПЦУ.

31 липня парафіяльна громада Свято-Успенського храму с. Руданське більшістю голосів присутніх (99 відсотків) прийняла таке рішення, — повідомляє газета "Шаргородщина".

Це ж видання зазначає, що 1 серпня парафіяльна громада храму Архистратига Михаїла с. Конатківці одноголосно, стовідсотково проголосувала за перехід до ПЦУ.

В інших чотирьох областях перейшло по одній громаді.

Як повідомили у Житомирсько-Поліській єпархії ПЦУ, 24 липня загальні збори Свято-Димитрівська парафія с. Городище проголосували про перехід до ПЦУ. 

26 липня більшістю голосів загальні збори громади УПЦ МП храму Різдва Богородиці села Івачків Рівненського (колишнього Здолбунівського) району вирішили змінити юрисдикцію і перейти до ПЦУ.

У селі Хутори на Черкащині парафія св. Іоанна Хрестителя перейшла до Православної Церкви України. 7 серпня відбулися збори у місцевому Будинку культури, де "за" проголосували 113 громадян, "проти" — двоє, одна людина утрималася.

Цього ж дня відбулися збори у громаді храму Всіх Святих села Шевченківське Дніпропетровської області, на яких йшла мова про перехід громади.

Як повідомляли, у ПЦУ запрошують громади УПЦ МП приєднатися до помісної Церкви, як це зробило вже 1200 громад.

Leopolis.news