З початку війни у Стрийській ОТГ активізувались незаконні вирубки

https://leopolis.news/post/72243/z-pochatku-viyny-u-stryyskiy-otg-aktyvizuvalys-nezakonni-vyrubky

28/09/2022

Про йдеться у релізі ГО «Дунайсько-Карпатська Програма».

Як зазначають у ГО, село Бережниця знаходиться за 8 км від Стрия. Колись воно було оточене лісами, зокрема, старими дубами. Зараз же від них – здебільшого пеньки. 

«Машини вивозили ліс практично щодня. Я неодноразово викликав поліцію. Поліція переконує, що не може нічого зробити, оскільки немає заяви від влади ОТГ, котра здійснює управління від імені територіальної громади. Я також звертався до керівника Стрийської ОТГ Олега Канівця. Але керівництво ОТГ досі не вжило заходів, щоб зупинити розкрадання», – каже місцевий мешканець, активіст Ігор Череватий. 

У 2018 році в с. Бережниця вже відкривали кримінальне провадження щодо вирубки самостійних лісів та в лісопарковій зоні. Екоінспекція тоді нарахувала збитки від незаконних вирубок на суму близько на 8 млн грн. Але нікого так і не покарали - минуло 5 років,  судова справа досі триває. А головний підозрюваний, що проходив по цій справі, вже навіть повернувся з-за кордону, коли виїхав одразу ж, як справу відкрили. 

За приблизними оцінками, тепер встигли вирубати приблизно такі ж об'єми як у 2018 році, кажуть громадські активісти. 

З початку війни зрубали сотні дерев. Зокрема, 200-літній дуби. І хоча формально ці території не відносяться до лісфонду, такі вирубки класифікуються як економічний злочин. Так, день за днем, в селі Бережниця грабують громаду та, загалом, український народ. Злочин це і по відношенню до довкілля. 

За словами заступника керівника ГО «Дунайсько-Карпатська Програма» Анатолія Павелка, зважаючи на обсяги рубок, це діяння має ознаки злочину, передбаченого ст. 246 Кримінального кодексу України.

 

 Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news