logo
23/04
2 ...

«Давні букові ліси Розточчя»: у природному заповіднику на Яворівщині презентували екоосвітній маршрут

13-10-2022 12:063345

«Давні букові ліси Розточчя»: у природному заповіднику на Яворівщині презентували екоосвітній маршрут
Фото: ілюстративне

За 20 км від Львова, відвідувачі мають змогу побачити унікальний буковий давній ліс, практично не змінений внаслідок людської діяльності.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Візит можна здійснити лише за попередньою домовленістю у супроводі науковців природного заповідника «Розточчя».

Давні букові ліси природного заповідника «Розточчя» становлять національне надбання України. Йдеться про понад 380 га природного лісу віком 160 – 200 років. Ця територія входить також у світову спадщину ЮНЕСКО, як один з масивів «Букові праліси Карпат та інших регіонів Європи». Будь-яке втручання людини у природні процеси тут – суворо заборонене.

«Перебування на природі заспокоює нервову систему людини та заряджає позитивною енергетикою. У теперішній час це вкрай важливі чинники. Найближчим часом обов’язково відвідаю нову пропозицію від природного заповідника «Розточчя». Восени букові ліси вражають своїми барвами, це справжній антидепресант, а чисте повітря сповна наситить легені киснем», – розповідає керівниця туризму та курортів Львівської ОВА Наталя Табака.

Маршрут створили в межах проєкту ГО «Дунайсько-Карпатська Програма» у співпраці із природним заповідником «Розточчя» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу в межах EU4USociety.

Як відомо, усі заповідники України відповідно до законодавства закриті для туризму, тут дозволено проводити лише екоосвітні заходи. Такі обмеження продиктовані необхідністю зберегти ці території. Проте часто в громадськості немає достатньо розуміння цінності таких територій, що породжує певне напруження в місцевих громадах. 

«Зменшити соціальну напругу можна, якщо, частково відкрити (дуже обережно і контрольовано) такі території для громадськості. Це можна зробити відповідно до вимог закону – адже, за законом екоосвітні заходи дозволено проводити навіть на таких цінних територіях. Таким чином відвідувачі мають змогу побачити і дізнатися більше про цінність та особливість такої території, а з іншого боку – вплив відвідувачів буде зведений до мінімуму», – каже заступниця директора з наукової роботи ПЗ «Розточчя» Галина Стрямець. 

Запланувати відвідини екоосвітнього маршруту «Давні букові ліси Розточчя» можна за телефоном: 067 353 38 13.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news