«Давні букові ліси Розточчя»: у природному заповіднику на Яворівщині презентували екоосвітній маршрут

https://leopolis.news/post/73073/davni-bukovi-lisy-roztochchya-u-pryrodnomu-zapovidnyku-na-yavorivshchyni-prezentuvaly-ekoosvitniy-marshrut

13/10/2022

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Візит можна здійснити лише за попередньою домовленістю у супроводі науковців природного заповідника «Розточчя».

Давні букові ліси природного заповідника «Розточчя» становлять національне надбання України. Йдеться про понад 380 га природного лісу віком 160 – 200 років. Ця територія входить також у світову спадщину ЮНЕСКО, як один з масивів «Букові праліси Карпат та інших регіонів Європи». Будь-яке втручання людини у природні процеси тут – суворо заборонене.

«Перебування на природі заспокоює нервову систему людини та заряджає позитивною енергетикою. У теперішній час це вкрай важливі чинники. Найближчим часом обов’язково відвідаю нову пропозицію від природного заповідника «Розточчя». Восени букові ліси вражають своїми барвами, це справжній антидепресант, а чисте повітря сповна наситить легені киснем», – розповідає керівниця туризму та курортів Львівської ОВА Наталя Табака.

Маршрут створили в межах проєкту ГО «Дунайсько-Карпатська Програма» у співпраці із природним заповідником «Розточчя» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу в межах EU4USociety.

Як відомо, усі заповідники України відповідно до законодавства закриті для туризму, тут дозволено проводити лише екоосвітні заходи. Такі обмеження продиктовані необхідністю зберегти ці території. Проте часто в громадськості немає достатньо розуміння цінності таких територій, що породжує певне напруження в місцевих громадах. 

«Зменшити соціальну напругу можна, якщо, частково відкрити (дуже обережно і контрольовано) такі території для громадськості. Це можна зробити відповідно до вимог закону – адже, за законом екоосвітні заходи дозволено проводити навіть на таких цінних територіях. Таким чином відвідувачі мають змогу побачити і дізнатися більше про цінність та особливість такої території, а з іншого боку – вплив відвідувачів буде зведений до мінімуму», – каже заступниця директора з наукової роботи ПЗ «Розточчя» Галина Стрямець. 

Запланувати відвідини екоосвітнього маршруту «Давні букові ліси Розточчя» можна за телефоном: 067 353 38 13.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news