logo
05/05
04/05
03/05
02/05
01/05
2 ...

Іран визнав постачання дронів-камікадзе росії, але «до війни в Україні»

05-11-2022 13:351474

Іран визнав постачання дронів-камікадзе росії, але «до війни в Україні»
Фото: mind.ua

 Міністр закордонних справ Ісламської Республіки Хосейн Амір Абдоллахіян заявив, що Іран постачав безпілотники до росії, але зробив це ще до початку вторгнення росії в Україну.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на IRNA.

«Щодо безпілотників, то це правда, і ми надали росії невелику кількість безпілотників за кілька місяців до війни в Україні», - сказав Абдоллахіян.

Глава МЗС зазначив, що у телефонній розмові зі своїм українським колегою домовилися про передачу Тегерану доказів про використання іранських безпілотників.

«Якщо з'ясується, що росія використала іранські безпілотники у війні в Україні, ми не залишимося байдужими до цього питання. Наша позиція щодо війни в Україні – припинення війни, повернення сторін до переговорів та повернення біженців до своїх домівок. Іран на рівні президента і міністра закордонних справ доклав багато зусиль щодо цього», - запевнив Абдоллахіян.

Співпраця росії й Ірану активізувалася після російського повномасштабного вторгнення в Україну. У цій війні, як заявили Україна та західні партнери, росія використовує дрони-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва, які були задіяні, зокрема, під час масованих ударів по українських містах у жовтні.

В Ірані та рф неодноразово заперечували інформацію про постачання дронів. 20 жовтня ЄС і Велика Британія запровадили санкції проти виробника дронів-камікадзе – компанії Shahed Aviation Industries – і трьох іранських військових чиновників.

За даними Washington Post, Іран також погодився таємно передати Росії балістичні ракети малої дальності класу «земля-земля» Fateh-110 і Zolfagha.

Підготувала Анастасія Андрійчук, Leopolis.news