logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
2 ...

В Іспанії листи з вибухівкою, окрім посольства України, прислали прем’єру, базі ВПС та компанії-виробнику зброї

01-12-2022 14:20962

В Іспанії листи з вибухівкою, окрім посольства України, прислали прем’єру, базі ВПС та компанії-виробнику зброї
Фото: elperiodico.com

Окрім посольства України в Іспанії, конверт з вибуховим пристроєм також отримали місцева компанія Instalaza, що виробляє зброю, яка постачається зокрема в Україну, база ВПС Іспанії та прем'єр-міністр країни Педро Санчес.

Зокрема, удень 30 листопада поліція регіону Арагон та цивільна гвардія отримали від Instalaza повідомлення про підозрілий пакет з ознаками, аналогічними тому, що надіслали посольству України в Мадриді, повідомляє «Суспільне» із посиланням на пише El Periodico.

Увечері фахівці здійснили контрольований вибух пакета. Операція завершилася без жертв і постраждалих. Поліція почала збирання речових доказів для аналізу вмісту пакета.

Instalaza – компанія із Сарагоси, яка з 1943 року займається проєктуванням та виробництвом військового піхотного спорядження. Це одна з іспанських компаній, яка виробляє зброю на державне оборонне замовлення уряду Іспанії для допомоги Україні.

Зокрема, Instalaza виробляє протитанкові гранатомети, які використовуються українською армією у війні з Росією. Ще на початку війни міністр оборони Іспанії Маргарета Роблес оголосила, що Київ отримає 1370 таких установок.

Третій вибуховий пристрій виявили у конверті, який надіслали на базу ВПС Іспанії, розташовану в Торрехон-де-Ардос поблизу Мадрида.

Між 3:00 і 4:00 ранку 1 грудня офіцери служби безпеки ВПС виявили підозрілий конверт, який після рентгенівського аналізу виявив, що він містить «певний механізм».

Пакунок не вибухнув, і ніхто не постраждав.

Поліція перевіряє чи є зв’язок між листом, надісланим до посольства України в Мадриді, під час вибуху якого постраждав співробітник, і листом компанії Instalaza.

А четвертий конверт з вибухівкою вранці 1 грудня надійшов на адресу прем'єр-міністра Іспанії Педро Санчеса.

Нацполіція повідомила Національний суд про перехоплення конверта з піротехнічним матеріалом на ім’я глави виконавчої влади.

Як повідомляли, 30 листопада до посольства України в Іспанії надійшов конверт, який під час огляду вибухнув в руках коменданта, який отримав незначні поранення. Решта співробітників посольства не постраждала.

Через цей інцидент Дмитро Кулеба доручив посилити безпеку у всіх посольствах, а також звернувся до іспанського колеги вжити термінових заходів задля розслідування нападу на українську дипустанову.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news