logo
24/03
18/03
16/03
14/03
12/03
11/03
10/03
08/03
07/03
01/03
29/02
28/02
24/02
2 ...

Пропозиція України виключити росії з Радбезу ООН не має підтримки – МЗС Естонії

28-12-2022 18:512459

Пропозиція України виключити росії з Радбезу ООН не має підтримки  – МЗС Естонії
Фото: ілюстративне

За словами віцеканцлера міністерства закордонних справ Естонії Мярта Вольмера, більшість держав не поділяють підхід України до питання про членство росії в Раді Безпеки ООН, тому питання про її виключення з цього органу наразі не є перспективним.

Про це повідомляє портал ERR, пише «Європейська правда».

Міністерство закордонних справ України цього тижня заявило, що росія неправомірно увійшла до Організації Об'єднаних Націй і зайняла місце СРСР серед постійних членів її Ради Безпеки.

За словами Вольмера, таке трактування поділяють небагато країн.

«Естонія один із лідерів і найактивніших прихильників України за темами, які якраз стосуються ізолювання росії в різних організаціях, відсунення росії від ухвалення рішень у світі, притягнення її до відповідальності за злочини. Цей напрямок дуже хороший і правильний. Розмови про ООН потрапляють у ту саму категорію, але в даному випадку треба враховувати, що дуже великої міжнародної підтримки в України з цього питання, на жаль, немає», - сказав віцеканцлер МЗС Естонії.

«Це (розгляд питання про виключення рф із Ради Безпеки ООН - ред.) було б можливим у разі, якби дуже велика кількість держав думала так само, як Україна, що росія після розпаду Радянського Союзу набула цього статусу якимось чином поза процедурою, незаконно, і це слід якось переглянути. Але держав, які б вважали, що це можливо і необхідно, по суті, немає», - додав він.

У зв'язку з цим, за оцінкою дипломата, це питання наразі є безперспективним, і зосередитися слід на тих аспектах міжнародного життя, в яких росію дійсно можна потіснити та ізолювати.

 

«Якщо дійсно дійде до того, що це поставлять на голосування в Раді Безпеки, то росія, вочевидь, це заблокувала б. Це, вочевидь, одна з тих причин, через які більшість держав зараз не думає, що це було б дуже реалістичним напрямком діяльності. росії скоріше слід перешкоджати там, де це насправді здійсненно, де цьому є певна підтримка, де ми зможемо відсунути її від процесів ухвалення рішень у світі», - сказав Вольмер.

Як писав Leopolis.news, МЗС України виступило із заявою щодо нелегітимності перебування російської федерації у Раді Безпеки ООН та Організації Об’єднаних Націй у цілому.

Підготувала Анастасія АндрійчукLeopolis.news