logo
25/04
24/04
23/04
22/04
19/04
2 ...

Невиконання законів про підтримку української книги загрожують нацбезпеці – заява видавців і письменників

12-01-2023 20:121561

Невиконання законів про підтримку української книги загрожують нацбезпеці – заява видавців і письменників
Фото: ілюстративне

Відомі українські письменники та діячі виступили із спільною заявою за виконання законів на підтримку української книги.

Відповідну заяву оприлюднила українська письменниця Оксана Забужко. Її підписали десятки письменників, керівників видавництв та громадських діячів.

Як зазначено у заяві, війна України проти російських загарбників є перш за все війною за нашу ідентичність.

«Захист українського культурного простору й інституційна підтримка національних культурних індустрій є надважливим фронтом цієї війни», – наголошують автори звернення.

З огляду на письменники вважають неприйнятною оприлюднену Українським інститутом книги офіційну позицію щодо закону №2313-ІХ про книжкові сертифікати для дітей і субсидії для українських книгарень.

«По суті, інститут заявляє, що не буде виконувати закон, а «питання реалізації зазначених програм буде розглянуте Урядом після закінчення чи скасування воєнного стану», – обурюється книжкова спільнота.

Письменники нагадують, що закони №2313-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження» і №2309-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України» були одностайно ухвалені у червні 2022 року більш як 300 голосами парламенту. 

«Невиконання цих законів є прямою загрозою національній безпеці України.

«Ми воюємо за нашу державу, за нашу культуру. Бо культура – це і є держава, це і є наш народ», - це слова президента України Володимира Зеленського, з якими важко не погодитися», – наголошують книговидавці. 

Натомість вони закликають українську владу підкріпити ці слова реальними діями і забезпечити виконання ухвалених у червні 2022 року книжкових законів:

1. Дезавуювати заяву Українського інституту книги і запевнити українське суспільство, що Україна є правовою державою, а її закони – обов’язкові для виконання.

2. Забезпечити фінансування передбачених законом №2313-ІХ субсидій для книгарень і книжкових сертифікатів для дітей за рахунок коштів державного бюджету та/або міжнародної допомоги на відновлення України.

3. Кабінету міністрів – без зволікань ухвалити всі підзаконні акти, необхідні для втілення закону №2313-ІХ.

4. Президенту України – підписати закон №2309-ІХ, який не потребує ні копійки бюджетних видатків, але є важливим елементом інституційної підтримки книжкової галузі й захисту України від «русского міра».

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news