Невиконання законів про підтримку української книги загрожують нацбезпеці – заява видавців і письменників

https://leopolis.news/post/78289/nevykonannya-zakoniv-pro-pidtrymku-ukransko-knygy-zagrojuyut-nacbezpeci--zayava-vydavciv-i-pysmennykiv

12/01/2023

Відповідну заяву оприлюднила українська письменниця Оксана Забужко. Її підписали десятки письменників, керівників видавництв та громадських діячів.

Як зазначено у заяві, війна України проти російських загарбників є перш за все війною за нашу ідентичність.

«Захист українського культурного простору й інституційна підтримка національних культурних індустрій є надважливим фронтом цієї війни», – наголошують автори звернення.

З огляду на письменники вважають неприйнятною оприлюднену Українським інститутом книги офіційну позицію щодо закону №2313-ІХ про книжкові сертифікати для дітей і субсидії для українських книгарень.

«По суті, інститут заявляє, що не буде виконувати закон, а «питання реалізації зазначених програм буде розглянуте Урядом після закінчення чи скасування воєнного стану», – обурюється книжкова спільнота.

Письменники нагадують, що закони №2313-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження» і №2309-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України» були одностайно ухвалені у червні 2022 року більш як 300 голосами парламенту. 

«Невиконання цих законів є прямою загрозою національній безпеці України.

«Ми воюємо за нашу державу, за нашу культуру. Бо культура – це і є держава, це і є наш народ», - це слова президента України Володимира Зеленського, з якими важко не погодитися», – наголошують книговидавці. 

Натомість вони закликають українську владу підкріпити ці слова реальними діями і забезпечити виконання ухвалених у червні 2022 року книжкових законів:

1. Дезавуювати заяву Українського інституту книги і запевнити українське суспільство, що Україна є правовою державою, а її закони – обов’язкові для виконання.

2. Забезпечити фінансування передбачених законом №2313-ІХ субсидій для книгарень і книжкових сертифікатів для дітей за рахунок коштів державного бюджету та/або міжнародної допомоги на відновлення України.

3. Кабінету міністрів – без зволікань ухвалити всі підзаконні акти, необхідні для втілення закону №2313-ІХ.

4. Президенту України – підписати закон №2309-ІХ, який не потребує ні копійки бюджетних видатків, але є важливим елементом інституційної підтримки книжкової галузі й захисту України від «русского міра».

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news