logo
26/04
25/04
24/04
23/04
22/04
2 ...

Рання діагностика пухлин: що потрібно знати всім

02-02-2023 19:381727

Рання діагностика пухлин: що потрібно знати всім
Фото: ілюстративне

Соціальний проєкт «Твій сімейний лікар» до Всесвітнього дня боротьби проти раку (4 лютого) розповідає, як правильно стежити за організмом, аби запобігти розвитку онкологічних захворювань.

МОЗ звітує: щороку у більш як 130 тисяч українців та українок виявляють рак. Помирає щорічно від онкозахворювань в Україні більш як 60 тисяч людей. Здебільшого смертельні випадки раку — через пізню діагностику хвороби. Натомість раннє виявлення пухлин дає шанс повністю одужати та щасливо й комфортно жити далі.  

Як не пропустити рак на ранній стадії?

Найперше — дізнайтесь, чи були у ваших кровних родичів онкологічні захворювання. Генетичні мутації, що призводять до розвитку злоякісних пухлин, можуть успадковуватися. Тобто, якщо ваш дідусь або мати хворіли на рак, є ймовірність, що ви теж маєте схильність до появи онкоутворень. 

На ранніх стадіях рак може не проявляти себе, або ж «маскуватися» під інші захворювання: застуду, гастрит, розлад травлення тощо. Тож ваша спостережливість вкрай важлива. Якщо ви різко втрачаєте вагу, чи маєте тривалий кашель, що не проходить, або ж виявили рану, яка не гоїться — звертайтесь до свого сімейного лікаря чи лікарки. Навіть незначні симптоми можуть свідчити про розвиток складних захворювань, зокрема раку.

Не менш важлива й медична діагностика. Виявити рак на ранніх стадіях допоможуть щорічні медичні обстеження. Найкраще для діагностування злоякісних пухлин підходить онкоскринінг.

Що таке онкоскринінг?

Це комплекс досліджень, які спрямовані на виявлення злоякісного новоутворення. За допомогою цього методу можна виявити рак ще до появи симптомів. Скринінг допомагає зупинити розвиток хвороби на ранніх стадіях.

З чого складається онкоскринінг?

Насамперед з консультації сімейного лікаря або лікарки, під час якої визначають індивідуальний план діагностики кожного клієнта та клієнтки. Входять до скринінгу також генетичні, лабораторні та інструментальні дослідження (аналізи, УЗД, ендоскопія тощо). За потреби передбачена консультація лікаря або лікарки вузького профілю, якщо вона потрібна.

З якого віку проходити обстеження жінкам? 

21-29 років

Раз на 3 роки перевіряйтесь на рак молочної залози та шийки матки.

30-39 років

Кожні 2 роки проходьте обстеження на рак молочної залози, легень, тіла та шийки матки.

40-49 років

Щороку перевіряйтесь на рак молочної залози, тіла та шийки матки.

Після 50 років

Щорічно обстежуйтесь на пухлини грудей та рак шийки матки, кожні 5 років — на рак шлунково-кишкового тракту.


Коли потрібно обстежуватись на рак чоловікам?

Після 30 років

Раз на 2 роки проходьте обстеження на рак легенів.

40-49 років

Щорічно обстежуйтесь на пухлини передміхурової залози.


Після 50 років

Щороку перевіряйтеся на рак простати, а кожні 5 років — органів черевної порожнини (шлунку, кишківника) та легенів. 


Пам’ятайте про генетичну схильність. Якщо у вашої матері або батька діагностували рак, лікарі та лікарки рекомендують обстежуватись не пізніше, ніж за 10 років до того віку, в якому їм поставили діагноз. Наприклад, якщо у батька виявили пухлину товстого кишківника у 40 років, то вам потрібно проходити колоноскопію та тест на приховану кров з 30 років.