Унікальну «Вежу пам’яті» Самбірщини внесуть до списку ЮНЕСКО

https://leopolis.news/post/79735/unikalnu-veju-pamyati-sambirshchyny-vnesut-do-spysku-yunesko-

08/02/2023

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.  

З пропозицію, щоб ЮНЕСКО взяло під свою охорону дерев’яну дзвіницю «Вежу пам’яті», до районних органів Самбірщини звернувся громадський активіст, депутат Старосамбірської міської ради Ігор Піхоцький. Власне він був одним з ініціаторів її побудови на історичній для Прикарпаття та України горі Діл. 

Вежу споруджували кілька років – проект був з непростих. А офіційно відкрили та освятили 27 серпня 2017 року. Її спорудили на честь курсантів підстаршинської школи-УПА, яка діяла на горі Діл, Повстанці у 1943 році вступили у нерівний бій з гітлерівцями.

Документально підтверджено, що в цьому бою загинули 43 повстанці. Їх місцеві люди та побратими похоронили на вершечку гори Діл у братській могилі. Однак за часів радянсько-колгоспної системи територію розорали, а саму могилу зрівняли із землею, щоб затерти національну пам’ять. Та цього не вдалося зробити. На честь героїв звели з товстих дерев, оброблених спеціальним розчином проти гниття, дзвіницю «Вежу пам’яті». На її вершечок ведуть сходи. Відтак біля неї щороку проводилися патріотичні заходи.

Унікальність «Вежі пам’яті» у кількох аспектах. Подібної дерев'яної конструкції немає в Європі. По-друге, вона розташована на висоті 907 метрів над рівнем моря,по-третє, її висота – 43 метри, що відповідає кількості загиблих повстанців. Ці дані зафіксовані у Книзі рекордів України.

«Це величний пам'ятник всім, хто в роки Другої Світової війни віддав життя за волю і незалежність України, в місці, яке увійшло в історію національно-визвольної боротьби  Коли, як не тепер, коли народ у жахливій війні боронить свою Батьківщину від путінізму, клопотатися про наші шедеври та надбання. Сподіваємося, що «Вежа пам’яті» буде занесена до списку ЮНЕСКО. А це означатиме, що об’єкт належатиме до Світової спадщини, мати гарантії збереження для прийдешніх поколінь», – зазначив депутат Ігор Піхоцький. 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news