logo
25/04
24/04
23/04
21/04
20/04
2 ...

Масові протести у Грузії: поліція затримала десятки людей

08-03-2023 13:361018

Масові протести у Грузії: поліція затримала десятки людей
Фото: voanews.com

Увечері 7 березня біля будівлі парламенту Грузії сталися сутички протестувальників із поліцією, внаслідок чого силовики застосували сльозогінний газ та водомети.

Як інформує «Радіо Свобода», у Тбілісі під час акції проти ухваленого грузинським парламентом у першому читанні одного із так званих законопроєктів «про іноземних агентів» затримали 66 людей.

Біля будівлі парламенту зібралося від п’яти до десяти тисяч людей.

Сталися сутички протестувальників із поліцією, внаслідок чого силовики застосували сльозогінний газ та водомети.

МВС Грузії також розпочало розслідування за фактами «насильницьких інцидентів» – за статтею про «Напад на поліцейського» та «Пошкодження або знищення майна».

У відомстві заявили, що поліцейські прибули до центру Тбілісі для «охорони громадського порядку та забезпечення мирного проведення акції протесту», проте пізніше «протест присутніх вийшов за рамки, встановлені законом про свободу слова та мирні збори, і набув насильницького характеру».

Як кажуть у МВС, протестувальники намагалися заблокувати входи до парламенту, кидали у поліцейських камені, легкозаймисті засоби, тупі предмети, а також застосовували фізичну силу.

«З метою відновлення громадського порядку та запобігання правопорушенням поліція була змушена послідовно застосовувати пропорційну силу та спеціальні засоби примусу», – пояснюють у міністерстві розгін мітингувальників та застосування спецзасобів. За даними міністерства, постраждали близько 50 працівників МВС.

Зазначимо, що журналісти при розгоні мітингу помітили поліцейського в російському шоломі.

Законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу» – один із законопроєктів про «іноземних агентів», який розглядається в парламенті Грузії. Голосування щодо другого варіанту законопроєкту відбудеться 9 березня.

Законопроект має на меті поставити під контроль неурядові організації та медіа, які отримують не менше 20% свого фінансування з-за кордону.

Рішення ухвалити законопроєкти критикували в ЄС і США. Після голосування, яке відбулося 7 березня, верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що законопроєкт несумісний із цінностями та стандартами ЄС і "суперечить проголошеній Грузією меті вступу до Європейського союзу". Окрім того, у Держдепартаменті США натякнули на ймовірні санкції за придушення протестів.

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news