Львівські медики вперше застосували унікальний апарат, який продовжив життя органу поза тілом

https://leopolis.news/post/81740/lvivski-medyky-vpershe-zastosuvaly-unikalnyy-aparat-yakyy-prodovjyv-jyttya-organu-poza-tilom

13/03/2023

Про це повідомляє пресслужба Львівської міської ради.

Апарат Liver Assist насичує орган киснем та покращує його стан. Завдяки ньому шанси на успіх самої трансплантації вищі. Досі в Україні така машина була лише одна – у столиці. Тепер Liver Assist допомагає і трансплантологам у Львові.

«Донорка була у Мукачеві, трансплантацію печінки мали виконати у Львові. Це чотири години в дорозі. Ще десять годин потрібно було на обстеження органу та виконанням тестів на сумісність. Разом це 14 годин, у той час як печінка поза тілом “живе” всього 12. Така різниця в часі означала, що операція могла б не відбутися, а відповідно, людина б втратила свій шанс. Аби врятувати ситуацію, наші лікарі задіяли перфузійну машину Liver Assist. В апараті орган пробув близько 5 годин. Після того його успішно пересадили реципієнту», – повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова.

Нову печінку та шанс на повноцінне життя отримав 40-річний мешканець Ужгорода. Донорського органу чоловік потребував негайно. Цироз, важке ураження печінки забирали останні сили пацієнта. Донором для нього стала 36-річна мешканка Закарпаття. Її життя забрав інсульт. Післяопераційний період у пацієнта минув без ускладнень. І на третій тиждень після пересадки чоловік повернувся додому.

Завдяки новому перфузійному апарату львівські трансплантологи мають змогу рятувати ще більше життів українців.

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news