logo
20/04
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

Віктор Гальчинський: «Лінія102» залишається без руху, тоді як черги вантажівок на кордоні сягають 20 км

13-03-2023 17:052755

Віктор Гальчинський: «Лінія102» залишається без руху, тоді як черги вантажівок на кордоні сягають 20 км
Фото: Віктора Гальчинського

Відбудована нова євроколія, на яку витратили 40 мільйонів злотих у Польщі та приблизно 500 мільйонів гривень (за довоєнними розцінками) в Україні, залишається без руху, тоді як черги вантажівок на кордоні сягають 20 кілометрів.

Про це у Фейсбук написав економічний експерт і блогер Віктор Гальчинський.         

«Звичайно, я в курсі, що 17 лютого 2023 року Укрзалізниця урочисто відкрила відбудовану «Лінію102» – ділянку колії європейського стандарту Нижанковичі-Хирів-Старява-Смільниця.

За кілька місяців залізничні будівельники завдяки величезним внутрішнім інвестиціям і зусиллям відбудували колію, яка мала б створити зручне і швидке пасажирське сполучення з Польщею та вкрай потрібні додаткові можливості для транспортування через українсько-польський кордон вантажів. Але міжнародні поїзди на цьому маршруті, як і на відбудованій минулого року євроколії Рава-Руська-Гребенне, поїдуть ще не скоро», – зазначив експерт.

Причиною цього, на його думку, на сьогодні є повна відсутність діалогу між компетентними органами України та Польщі.

Він зазначив, що про відсутність результативного українсько-польського діалогу у справі запуску відбудованих залізничних шляхів свідчить не тільки відсутність офіційної делегації з Польщі на церемонії відкриття «Лінії102». За даними від поінформованого джерела у Міністерстві інфраструктури Польщі, станом на кінець 2022 року міністерство не отримувало жодної офіційної інформації від України щодо планів та пропозицій використання євроколій Нижанковичі-Хирів-Смільниця та Рава-Руська-Гребенне.

За словами Гальчинського дізнавшись про відбудову цих євроколій з відкритих джерел, польське Міністерство інфраструктури в особі державного секретаря Анджея Біттеля ще 9 вересня 2022 року скерувало до тодішнього першого заступника міністра інфраструктури України Василя Шкуракова лист-запит на плани щодо колії Гребенне-Рава-Руська, але жодної відповіді української сторони не отримала.

Аналогічний запит Анджей Біттель надіслав українській стороні 15 грудня 2022 року щодо маршруту Смільниця-Хирів-Нижанковичі. Про реакцію на цей лист наразі невідомо.

На думку експерта, на сьогодні головними проблемами, що блокують міжнародний залізничний рух на «Лінії102» та маршруті Рава-Руська-Гребенне, є:

  • Відсутність міжнародного залізничного пункту пропуску на ділянці Перемишль-Нижанковичі;
  • Обмежена пропускна здатність колії Смільниця-Кросьценко-Устрики Долішні-Санок через її технічний стан;
  • Неможливість використання колій Перемишль-Нижанковичі та Рава-Руська-Гребенне для вантажних перевезень відповідно до поточної нормативно-правової бази Республіки Польща.

«Вирішити ці проблеми буде не менш складно, ніж збудувати євроколії. Хоча б тому, що Міністерство інфраструктури Польщі не має коштів на облаштування залізничних пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, про що чесно заявило 6 вересня 2022 року у відповідь на пропозицію залізничного перевізника Polregio запустити пасажирське сполучення колією 1435 мм за маршрутом Рава-Руська-Варшава», – наголосив Віктор Гальчинський.

Він переконаний, що навіть при досягненні консенсусу, перш ніж регулярний польський поїзд з'явиться на цих лініях, потрібно буде виконати низку організаційних моментів, серед яких:

  • обмін деклараціями про готовність колії,
  • сертифікація в Україні пасажирських вагонів та
  • страхування рухомого складу від ризиків в умовах війни.

Йому також видається дивним, що українська сторона не ініціювала вирішення цих проблем паралельно із початком відбудови колій євростандарту на території Львівщини, особливо якщо врахувати те, що польська залізнична компанія PKP PLK здала в експлуатацію відбудовану «з нуля» ділянку Перемишль-Держкордон (Нижанковичі) ще восени 2022 року.

Leopolis.news