logo
26/04
25/04
2 ...

Львівські медики успішно видалили кісту селезінки 17-річній дівчині, зберігши орган неушкодженим

15-03-2023 13:09496

Львівські медики успішно видалили кісту селезінки 17-річній дівчині, зберігши орган неушкодженим
Фото: Львівська ОВА

7 років дівчинка жила із загрозою розриву утвору та кровотечі.

Хірурги Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру успішно видалили кісту, зберігши селезінку 17-річної дівчини неушкодженою, повідомляє пресслужба ЛОВА.

Львів’янка про свій діагноз дізналась випадково, під час УЗД ще у 10 років. Тоді лікарі сказали, що потрібно видаляти селезінку. 7 років дівчинка жила із загрозою розриву утвору та кровотечі. Довелось забути про велосипед, активні ігри з м’ячем на уроках фізкультури, біг чи навіть фітнес.

Сім’я звернулась за допомогою до ЗУСДМЦ, де фахівці запропонували їй мініінвазивну, лапароскопічну, а головне – органозберігаючу операцію.

«У дівчини виявили кісту селезінки великих розмірів, нижній полюс органу весь був занятий утвором. Проте нам вдалось зберегти орган, і це дуже добре. Адже селезінка виконує ряд важливих функцій, зокрема, в імунній системі. Операція має чудовий косметичний ефект, виконується через три невеликих проколи і триває до двох годин. Дитина відновлюється дуже швидко, оскільки травмування є мінімальним. Зазвичай рецидив виникає вкрай нечасто», - зазначив Андрій Кузик, завідувач кафедри дитячої хірургії Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького.

Після проведеного оперативного втручання дівчина зараз цілком одужала і нарешті зможе повернутись до занять спортом та не обмежувати себе в рухах, як і її однолітки.

Хірург наголосив, що не всі кісти селезінки вимагають оперативного втручання.

«Вроджені кісти маленьких розмірів зазвичай не викликають скарг і потребують лише спостереження. Зі збільшенням утвору може наростати симптоматика – з’являється відчуття розпирання у черевній порожнині, приступи болю, особливо після їжі, нудота тощо. Здебільшого оперативні втручання з приводу кіст селезінки припадають на підлітковий вік. Трапляються і посттравматичні кісти – після ударів у живіт, внаслідок падінь чи автомобільних аварій. Найбільш небезпечним є розрив кісти із вивільненням її вмісту у черевну порожнину. Тоді виникає важка інтоксикація, наростає больовий синдром, може виникнути перитоніт», - додає Андрій Кузик.

Тому медики радять батькам не нехтувати профілактичними оглядами у лікаря. І обов’язково звернутись до фахівців при скаргах дитини на біль чи дискомфорт у животі.

Підготувала Ольга Балух, Leopolis.news