logo
15/04
11/04
08/04
04/04
02/04
29/03
24/03
18/03
16/03
14/03
12/03
11/03
2 ...

Україна закликала світ завадити намірам рф розмістити ядерну зброю у білорусі

26-03-2023 16:531754

Україна закликала світ завадити намірам рф розмістити ядерну зброю у білорусі

МЗС України виступило із заявою щодо намірів рф розмістити на території Білорусі тактичну ядерну зброю.

Як зазначено у заяві, останні заяви рф щодо намірів розмістити на території білорусі тактичну ядерну зброю є черговим провокативним кроком злочинного путінського режиму, що підриває засади Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, архітектуру ядерного роззброєння та систему міжнародної безпеки у цілому. 

«Такі наміри не можуть не спричиняти особливої стурбованості для всієї світової спільноти, адже росія заявляє про них за умов продовження своєї нічим не спровокованої агресивної війни проти України. Попри жахливі злочини проти людяності та воєнні злочини, якими Кремль супроводжує цю загарбницьку війну проти суверенної держави, росія демонструє свою неспроможність перемагати на полі бою», – наголосили у  МЗС.

Україна звертається до білоруського суспільства не допустити реалізації злочинних намірів щодо розміщення на території білорусі ядерної зброї всупереч її зобов’язанням за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, що ще більше перетворить цю країну на заручника Кремля та матиме катастрофічні наслідки для її майбутнього.

«Звертаємося до держав Групи Семи та Європейського Союзу попередити білоруську владу про далекосяжні наслідки для білорусі, у разі її згоди прийняти на своїй території тактичну ядерну зброю від росії.

Україна очікує на ефективні дії щодо протидії ядерному шантажу Кремля з боку Великої Британії, Китаю, США та Франції, зокрема й як постійних членів Ради Безпеки ООН, які несуть особливу відповідальність за недопущення погроз агресії з використанням ядерної зброї. Вимагаємо негайно скликати з цією метою позачергове засідання Ради Безпеки ООН», – наголошують у зовнішньополітичному відомстві України.

Україна закликає всіх членів світового співтовариства довести до злочинного путінського режиму категоричну неприйнятність його чергових ядерних провокацій та вжитирішучі заходи з метою ефективного стримування та запобігання будь-якій можливості застосування державою-агресором ядерної зброї.

У МЗС наголосили: «росія вчергове підтверджує свою хронічну нездатність бути відповідальним розпорядником ядерної зброї як засобом стримування та попередження війни, а не інструментом погроз та залякування. Світ має об’єднатися проти того, хто ставить під загрозу майбутнє людської цивілізації».

Нагадаємо, раніше Путін заявив, що росія розмістить у білорусі тактичну ядерну зброю.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що Кремль взяв білорусь у ядерні заручники.

 

 

Підготував Олександр Чамара, Leopolis.news