logo
18/04
16/04
08/04
02/04
31/03
29/03
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
2 ...

Папа Римський змінив правила голосування на церковних синодах

20-04-2023 10:272387

Папа Римський змінив правила голосування на церковних синодах
Фото: vaticannews.va

Відповідаючи на прохання деяких патріархів та верховних архиєпископів, Папа Франциск змінив деякі канони Кодексу канонів Східних Церков, позбавляючи права активного голосу на синодах вислужених єпископів, яким виповнилося 80 років життя.

Про це пишуть «Новини Ватикану».

«Вже віддавна деякі патріархи, верховні архиєпископи та єпископи сигналізували Дикастерії Східних Церков про труднощі, що виникають під час синодів єпископів патріарших і верховноархиєпископських Церков, через кількість вислужених єпископів, які беруть у них участь з активним голосом, зокрема, під час вибору єпископів або Глави та Отця згаданих Церков свого права», – цими словами розпочинається Апостольський лист motu proprio Папи Франциска «Iam Pridem», яким він вносить зміни до деяких приписів Кодексу канонів Східних Церков, що стосуються єпископів, які досягли вісімдесятиріччя, та їхньої участі у відповідних синодах Церков свого права.

Папа Франциск зазначає, що згадані ієрархи звернулися до Апостольської Столиці з проханням видати норми, які би виключали вирішальний голос членів синоду єпископів із досягненням вісімдесяти років життя. Вносячи зміни у відповідні канони, Святіший Отець уточняє, що ця норма не стосується правлячих патріархів, верховних архиєпископів, єпархіальних єпископів і екзархів з єпископськими свяченнями. Єпископи-емерити, натомість, із досягнення вісімдесятиріччя, втрачають вирішальний голос на синодах та активний голос під час обрання глави Церкви свого права чи кандидатів на єпископів.

Нові формулювання канонів набирають чинності через місяць після їх проголошення шляхом публікації в часописі «L’Osservatore Romano».

Підготував Володимир Піняжко, Leopolis.news