logo
23/04
20/04
15/04
11/04
08/04
04/04
02/04
29/03
24/03
18/03
16/03
14/03
2 ...

Посол Ізраїлю в Україні відвідав ЛНУ ім. І. Франка (ФОТО)

28-04-2023 16:082227

Посол Ізраїлю в Україні відвідав ЛНУ ім. І. Франка (ФОТО)
Фото: пресцентр ЛНУ ім. І. Франка

27 квітня 2023 року до Львівського національного університету імені Івана Франка з офіційним візитом завітав Надзвичайний та Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні Міхаель Бродський.

Як інформує пресцентр університет, у рамках свого перебування в Університеті ізраїльський дипломат  зустрівся з ректором Університету, членом-кореспондентом НАН України, професором Володимиром Мельником, проректором з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Сергієм Різником, деканом факультету міжнародних відносин Маркіяном Мальським і доцентом кафедри міжнародного права Ігорем Земаном.

Під час зустрічі ректор і посол обговорили перспективи поглиблення та зміцнення співпраці між Львівським університетом та закладами вищої освіти Ізраїлю. Міхаель Бродський у розмові з ректором засвідчив незмінну підтримку Україні та українському народові з боку Ізраїлю.

«Без сумніву, Україна зараз переживає нелегкі часи. Ми продовжуємо бути на вашому боці й обіцяємо допомагати українцям усім, чим можемо», – запевнив посол.

Ректор подякував Послові Ізраїлю за підтримку, наголосивши, що допомога інших держав у війні проти росії є особливо важливою для спільної перемоги.

Після цього Володимир Петрович звернув увагу на необхідність поглиблення співпраці між українськими та ізраїльськими університетами, зокрема в контексті проведення спільних наукових досліджень, запровадження програм академічної мобільності тощо.

«Думаю, що Львівський університет ще не до кінця використав потенціал ваших університетів для взаємовигідної співпраці. Ми почали розвивати співпрацю з Аріельським університетом, особливо у сфері біологічних досліджень, але розуміємо, що в контексті є ще багато можливостей як для українських, так і для ізраїльських науковців та студентів, тому сподіваюся, що надалі наша співпраця лише поглиблюватиметься на всіх рівнях», – зазначив ректор і додав, що Львівський університет, незважаючи на ковід, війну та інші несприятливі фактори, продовжує розвиватися і залишається як ніколи відкритим до зовнішнього світу.

Після обговорення шляхів подальшої співпраці в академічній сфері Міхаель Бродський розповів про заплановані заходи Посольства Ізраїлю в Україні та запросив Ректора і представників Університету до участі в них.

Надалі посол Ізраїлю в Україні зустрівся зі студентами факультету міжнародних відносин. Під час зустрічі він поділився своїми поглядами щодо стану українсько-ізраїльських відносин, дипломатичних викликів, безпекових загроз, які постають перед ізраїльським та українським суспільством, а також щодо війни з росією та підтримки України з боку Ізраїлю.

Насамперед Міхаель Бродський відзначив, яким особливим для нього є сьогоднішній візит до Львова, зокрема, завдяки нагоді поспілкуватися зі студентством – майбутнім світової дипломатії.

«Сьогоднішній мій візит сюди особливий для мене з двох причин. По-перше, це мій перший візит до Львова від початку повномасштабного вторгнення. А по-друге, цей візит особливий через можливість поспілкуватися з вами, адже востаннє я спілкувався зі студентами в Києві теж ще перед початком повномасштабної війни», – розповів посол.

Звертаючись до студентів, він наголосив, що Ізраїль як добре розвинена, попри численні безпекові загрози, країна має значний досвід, який може стати неоціненним джерелом знань для тих, хто вивчає міжнародні відносини.

«Вчора Ізраїль святкував свій 75-ий День незалежності, і, на мою думку, це важливо для молодої держави – досягти такого віку в досить хорошій формі, адже Ізраїль – це добре розвинена країна, одна з провідних у багатьох сферах, включаючи технології, економіку, сферу охорони здоров’я. Таким чином, Ізраїль – досить цікава країна для тих, хто вивчає міжнародні відносини. Наш досвід ведення внутрішньої та зовнішньої політики може дати відповіді на численні питання та проблеми, які постають як перед представниками академічної спільноти, так і перед політиками», – сказав Міхаель Бродський.

Особливу увагу під час свого виступу Посол приділив окресленню теперішнього стану українсько-ізраїльських відносин, зокрема у контексті війни України з росією. Перш за все він наголосив на тому, що історія українсько-ізраїльських стосунків є багатовіковою і, хоч не всі її сторінки є простими та однозначними, контакти українського та ізраїльського народів завжди були тісними. «Цьогоріч ми відзначили 30-у річницю від формального початку наших дипломатичних відносин, але, звісно, у ширшому плані відносини між Ізраїлем та Україною мають багатовікову історію і завжди були тісними. Але зараз ми можемо з певністю сказати, що наші країни близькі, ми маємо спільну історію, ми разом вирішуємо різні проблемні аспекти дипломатичних відносин, і – найголовніше – ми маємо спільні інтереси», – зауважив Посол Ізраїлю в Україні.

Про близькі та прихильні дипломатичні відносини України та Ізраїлю свідчить, зокрема, те, що Ізраїль із самого початку війни підтримав Україну та засудив російську агресію, а також забезпечував гуманітарну допомогу українському населенню – їжу, воду, медикаменти, медичне обладнання тощо.

Як зазначив посол, Ізраїль з перших днів війни надає значну допомогу у сфері медицини та охорони здоров’я. Зокрема, ізраїльські лікарі допомагають пораненим українським військовим, яким необхідне протезування та реабілітація, а також безкоштовно оперують дітей із онкозахворюваннями. Принагідно Міхаель Бродський додав, що саме реабілітація потерпілих – як фізична, так і психологічна – є одним із основних напрямів, у яких Ізраїль надає підтримку Україні: «На мою думку, одна з найбільших проблем, які постають зараз перед українським суспільством, – це необхідність реабілітувати практично все населення від травми війни, а Ізраїль – це країна, яка пройшла через кілька війн і досі зіштовхується із безпековими загрозами, тому ми маємо значний досвід у реабілітації як військових, так і цивільного населення».

Щодо проблем та викликів, які зараз постають перед українськими та ізраїльськими дипломатами, посол Ізраїлю в Україні наголосив, що «однією з найсерйозніших проблем є негативний вплив Ірану на весь світ загалом, на Середній Схід і на Україну через постачання зброї росії. Ми відчували на собі цю загрозу з боку Ірану протягом десятиліть, і тепер її бачить і Україна, і ми працюємо спільно з метою мінімізації цього негативного впливу та нейтралізації загрози світовій безпеці з боку Ірану», – сказав Міхаель Бродський.

Після цього посол розповів про своє бачення напрямів подальшої співпраці українських та ізраїльських політиків у контексті допомоги Україні після перемоги у війні. «Після закінчення війни потрібно буде відбудувати країну і відновлювати економіку, і тут Ізраїль може надати Україні значну допомогу. Ми можемо поділитися досвідом того, як попри значні безпекові дилеми та загрози ми залишаємося розвиненою країною з відкритими медіа, прозорою політичною системою та демократичними цінностями. На жаль, Україна зараз у непростій ситуації, і ми повинні розуміти, що навіть після закінчення війни українці будуть зіштовхуватися з численними загрозами і викликами, тож необхідно буде докласти спільних зусиль, аби відбудувати та відновити державу», – зауважив він.

Надалі студенти мали можливість задати питання послу. Питання стосувалися різних аспектів українсько-ізраїльських відносин, шляхів їхнього розвитку та поглиблення, а також викликів, які постають перед дипломатами у світлі безпекових криз та війни в Україні зокрема.

Leopolis.news