logo
15/04
11/04
08/04
04/04
02/04
29/03
24/03
18/03
16/03
14/03
12/03
11/03
2 ...

Депортація українських дітей росією може вважатися як злочин проти людяності та воєнний злочин – звіт ОБСЄ

05-05-2023 19:381896

Депортація українських дітей росією  може вважатися як злочин проти людяності та воєнний злочин – звіт ОБСЄ
Фото: Укрінформ

Організація з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ) опублікувала звіт щодо депортації та примусового переміщення українських дітей Російською Федерацією. У документі вказано, що росія порушила низку міжнародних норм – у тому числі, Конвенцію ООН про права дитини.

Про це повідомляє МЗС України.

«Підготовлена незалежною місією експертів Московського механізму ОБСЄ доповідь є першим окремим міжнародним звітом, присвяченим проблематиці незаконного переміщення росією українських дітей. Слід зазначити, що російська федерація відмовилась співпрацювати із згаданою місією», - йдеться у коментарі МЗС України.

 Серед ключових висновків Звіту необхідно виділити, що:

  • велика кількість українських дітей, починаючи з 24 лютого 2022 року і раніше цієї дати, були переміщені на тимчасово окуповані території України та на територію російської федерації, що може кваліфікуватися як злочин проти людяності «депортація або примусове переміщення населення»;
  • евакуація та тривале переміщення українських дітей без згоди є порушенням міжнародного гуманітарного права, а в окремих випадках – серйозними порушеннями IV Женевської конвенції та воєнними злочинами;
  • примусово переміщені чи депортовані українські діти опиняються в суцільно російському середовищі, зокрема за мовою, звичаями та релігією, та піддаються проросійській інформаційній кампанії, яка часто зводиться до цілеспрямованого перевиховання та залучення до військової освіти;
  • дії росії із зміни громадянства українських дітей, незаконне усиновлення дітей або подібні заходи з асиміляції є порушеннями IV Женевської конвенції;
  • російська федерація створює різноманітні перепони для сімей, які прагнуть повернути своїх дітей, а також перешкоджає встановленню переліку та місцезнаходженню дітей, що є порушенням Женевських конвенцій;
  • зафіксовано численні та повторювані порушення інтересів та прав дітей, передбачених Конвенцією ООН про права дитини, зокрема права на ідентичність, сім'ю та возз’єднання з сім’єю, освіту, доступ до інформації, відпочинок, дозвілля, свободу думки, совісті та релігії, права на свободу і недоторканність тощо;
  • сукупні наслідки цих численних порушень викликають серйозні занепокоєння щодо того, що було порушено право переміщених українських дітей не піддаватися катуванням і жорстокому поводженню та іншим нелюдським або таким, що принижують гідність, видам поводження чи покарання.

«Україна наголошує, що примусове переміщення або депортація українських дітей до рф може становити геноцид згідно із статтею ІІ Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього від 1948 року», - наголосили в МЗС.

Українські дипломати також зазначили, що висновки Звіту ОБСЄ можуть бути використані у рамках національних та міжнародних механізмів притягнення до відповідальності замовників і виконавців зафіксованих у Звіті злочинів.

Нагадаємо, 17 березня досудова палата Міжнародного кримінального суду у Гаазі, юрисдикцію якого москва не визнає, видала ордер на арешт російського лідера володимира путіна у зв’язку з депортацією українських дітей до росії  під час повномасштабної війни проти України. Ще один ордер на арешт видано стосовно уповноваженої з прав дитини при президентові росії марії львової-бєлової за тим самим звинуваченням.

Зауважимо, 27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію російської федерації з подальшою «русифікацією».

Сьогодні точної цифри, скільки саме українських дітей депортували в росію або перемістили на контрольовані нею території (до прикладу, в окупований Крим) – немає.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець  припускає,  що всього росія незаконно вивезла з України близько 150 тисяч дітей. Його колега – Уповноважена ВР з прав дитини Дар’я Герасимчук називає цифру в «кілька сотень тисяч дітей, тобто десь 200-300 тисяч», повідомляє Радіо Свобода.

Україна намагається ідентифікувати незаконно вивезених росією дітей. Наразі вдалося встановити імена 19 тисяч із них – список з їхніми іменами нещодавно передали Міжнародному комітету Червоного хреста. Вони мають повноваження відвідувати їх та дізнаватися про умови утримання дітей. Щодо кількості дітей, яких вдалося повернути, то, станом на кінець квітня, таких було лише 361.

 

 

Підготувала Анастасія Андрійчук , Leopolis.news