logo
23/04
22/04
2 ...

Депутати Самбірської міської ради хочуть повернути церкву УПЦ (МП) у власність УГКЦ

18-05-2023 13:362659

Депутати Самбірської міської ради хочуть повернути церкву УПЦ (МП) у власність УГКЦ
Фото: Миколи Сенейка

На сесії Самбірської міської ради підтримано звернення депутатів до голови Львівської ОВА Максима Козицького щодо відновлення історичної справедливості та повернення каплиці Успіння Пресвятої Богородиці, що на міському кладовищі, законному власнику – греко-католицькій громаді.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.  

У листі зазначено, що до Самбірського міського голови Юрія Гамара надійшло звернення від парафії Різдва Пресвятої Богородиці Самбірського деканату Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ  про повернення їй у власність каплички Успіння Пресвятої Богородиці. Вона в 1909 році була побудована на міському кладовищі греко-католицькими священниками для похоронних обрядів. В її крипті похований крилошанин о. Лев Щавинський.

Однак у 1994 році цю капличку розпорядженням представника президента України у Львівській області  С. Давимуки було передано у користування УПЦ (МП), яка була і залишалася в канонічній єдності з патріархатом країни-агресора. При цьому таке рішення не було погоджене з греко-католицькою громадою Самбора та єпархією.

На виконання відповідного рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року, депутати Самбірської міської ради, йдеться у зверненні, 19 квітня 2023 року на сесії засудили і заборонили діяльність на території громади церкви (УПЦ (МП)) як таку, що перебувала у канонічному зв’язку з московським патріархатом і становила небезпеку суверенітету держави. 

Відтак виникла можливість вивільнене майно – капличку Успіння Пресвятої Богородиці, яка розташована у Самборі на вул.. Перемишльській, 25 А, повернути парафії Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ і цим було б виправлено давню помилку та встановлено історичну справедливість.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news