Депутати Самбірської міської ради хочуть повернути церкву УПЦ (МП) у власність УГКЦ

https://leopolis.news/post/85734/deputaty-sambirsko-misko-rady-hochut-povernuty-cerkvu-upc-mp-u-vlasnist-ugkc

18/05/2023

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.  

У листі зазначено, що до Самбірського міського голови Юрія Гамара надійшло звернення від парафії Різдва Пресвятої Богородиці Самбірського деканату Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ  про повернення їй у власність каплички Успіння Пресвятої Богородиці. Вона в 1909 році була побудована на міському кладовищі греко-католицькими священниками для похоронних обрядів. В її крипті похований крилошанин о. Лев Щавинський.

Однак у 1994 році цю капличку розпорядженням представника президента України у Львівській області  С. Давимуки було передано у користування УПЦ (МП), яка була і залишалася в канонічній єдності з патріархатом країни-агресора. При цьому таке рішення не було погоджене з греко-католицькою громадою Самбора та єпархією.

На виконання відповідного рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року, депутати Самбірської міської ради, йдеться у зверненні, 19 квітня 2023 року на сесії засудили і заборонили діяльність на території громади церкви (УПЦ (МП)) як таку, що перебувала у канонічному зв’язку з московським патріархатом і становила небезпеку суверенітету держави. 

Відтак виникла можливість вивільнене майно – капличку Успіння Пресвятої Богородиці, яка розташована у Самборі на вул.. Перемишльській, 25 А, повернути парафії Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ і цим було б виправлено давню помилку та встановлено історичну справедливість.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news